Thomas Cook

Doek valt voor Britse reisgigant Thomas Cook, duizenden toeristen gestrand

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De noodlijdende touroperator Thomas Cook is omgevallen. Het 178-jarige oude concern, dat wereldwijd 22.000 medewerkers heeft, meldt dat stappen worden gezet om het bedrijf te liquideren.

Een laatste poging om het bedrijf te redden, mislukte zondag. “Het bestuur en ik betreuren enorm dat we niet slaagden in onze opzet’’, zegt topman Peter Fankhauser in een verklaring. “Ik wil excuses aanbieden aan onze miljoenen klanten en de duizenden medewerkers, leveranciers en partners die ons jarenlang hebben gesteund.’’

De ondergang van het bedrijf treft zo’n 600.000 vakantiegangers. Zij zitten momenteel via Thomas Cook in het buitenland. De Britse burgerluchtvaartautoriteit (CAA) meldt dat alle boekingen bij Thomas Cook, ‘waaronder vluchten en vakanties’, zijn geannuleerd.

Nederlandse toeristen

Met Thomas Cook Nederland zijn nu ruim 10.000 Nederlanders op reis met het bedrijf, waar ook Neckermann Reizen onder valt. Zij hoeven niet te vrezen dat hun terugvlucht niet zal doorgaan. Dat meldt reisbrancheorganisatie ANVR. Neckermann en Thomas Cook in Nederland vallen namelijk onder de continentale tak van de reisorganisatie en daarmee niet onder het faillissement van het Britse moederbedrijf.

Een woordvoerster van de Nederlandse tak van de touroperator stelt dat mensen die via Thomas Cook/Neckermann Reizen een pakketreis hebben geboekt, beschermd zijn via de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). De SGR roept gedupeerden van het faillissement van Thomas Cook op met dat bedrijf contact op te nemen. Ook kan met Expedia of het eigen reisbureau contact worden opgenomen. Volgens adjunct-directeur Carin Beckers van de SGR heeft haar organisatie niet alle informatie over de reizigers. De eerste aandacht van het garantiefonds gaat uit naar mensen die al op reis zijn. “De informatie is in het begin altijd lastig. Dat komt in brokjes en kost altijd even wat tijd.”

De SGR zal dan ook niet iedereen die een reis geboekt heeft bij Thomas Cook zelf gaan informeren. “Dat is de taak van Thomas Cook.” De reisorganisatie stelt gewoon bereikbaar te zijn via de normale klantenservice. Een speciaal callcenter is volgens het bedrijf niet nodig. Volgens Beckers komt de SGR later op de dag met meer informatie over hoe gedupeerde Nederlandse reizigers geholpen zullen worden.

Thomas Cook Nederland heeft aangegeven uit voorzorg geen nieuwe boekingen meer aan te nemen. De balie van Thomas Cook op Schiphol bleef maandag gesloten. Omdat het faillissement in Duitsland en Nederland nog niet is aangevraagd, kunnen concurrenten als TUI nog niets zeggen over het mogelijk overnemen van vakanties die klanten bij Thomas Cook hadden geboekt. “Dan moet er eerst een faillissement zijn en dan gaat de SGR aan de slag”, legt een woordvoerder uit.

Repatriëringsplan

De Britse autoriteiten hadden van tevoren al een noodplan opgesteld om de ruim 150.000 Britse toeristen binnen twee weken na een eventueel faillissement terug te halen. Volgens de Britse minister van buitenlandse zaken Dominic Raab wordt ervoor gezorgd dat iedereen weer thuis komt, zo dicht mogelijk bij de geboekte datum van terugkeer. Zondag zijn daarvoor al de eerste lege vliegtuigen vertrokken. Het grootschalige repatriëringsplan, dat Operation Matterhorn is gedoopt, zal gebruik maken van andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder British Airways en easyJet, zo meldt The Guardian.

Van de gedupeerde toeristen zitten er ongeveer 50.000 in Griekenland, vooral op de eilanden. Het grootste deel van hen is Brits, aldus het Griekse ministerie van toerisme. Op de Canarische Eilanden zijn naar schatting zo'n 30.000 toeristen gestrand. In Turkije zitten zo'n 21.033 Britse reizigers die met Thomas Cook naar het land zijn gereisd, vanuit andere Europese landen zijn dat er nog eens ongeveer 24.000. In Tunesië zijn momenteel nog 4500 Britse Thomas Cook-reizigers aanwezig.

In België blijft Thomas Cook voorlopig wel operationeel. Vanochtend vertrokken daar nog twee vluchten en de geplande vakanties gaan ook gewoon door, maar nieuwe vluchten boeken is niet meer mogelijk. De ongeveer 10.000 Belgen die momenteel op reis zijn met Thomas Cook worden ter plaatse geïnformeerd door de reisleiders.

Schuldenlast

2018 was een moeilijk jaar voor Thomas Cook door de hete zomer in Europa en de scherpe concurrentie. De maatschappij ging onder meer gebukt onder een grote schuldenlast. Het bedrijf liet voor het weekeinde al weten dat het extra financiële middelen nodig had voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten.

Thomas Cook, vernoemd naar een Brit die in 1841 de grondlegger was van de georganiseerde reizen, was een van de oudste en grootste reisorganisaties ter wereld. De luchtvaartmaatschappij bood vluchten, hotels en vakantiepakketten aan. Het had tweehonderd hotels met 38.000 kamers op 47 bestemmingen. Als touroperator had het naar eigen zeggen 11 miljoen klanten. Verder beschikte de luchtvaartmaatschappij van Thomas Cook over honderd vliegtuigen. De Thomas Cook Groep zat ook in Nederland: het hoofdkantoor in Hoofddorp telde ongeveer tweehonderd medewerkers.

Lees ook:

Thomas Cook heeft snel extra geld nodig om te overleven

Als Thomas Cook omvalt, raken 150.000 toeristen gedupeerd en merken ook veel andere organisaties in de reisbranche de gevolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden