Nederlandse economie

DNB: zonnig economisch vooruitzicht, tenzij de brexit in de soep loopt

Beeld RV

Vooralsnog zit de Nederlandse economie nog lekker in het zadel. Maar een ‘no-deal’-brexit kan dat hevig verstoren, raamt De Nederlandsche Bank.

Valt nog best mee eigenlijk, het economische vooruitzicht van de komende jaren. Het nieuws staat bol van internationale handelsoorlogen, van het vertrek van de Britten uit de EU  en van het schreeuwende personeelstekort in allerlei binnenlandse sectoren. En o ja, vergeet de stikstofcrisis niet. Toch verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat de Nederlandse economie nog wel even doorgroeit, zo zet zij uiteen in haar Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten.

Goed, door alle bovengenoemde factoren gaat de groei wel in een lagere versnelling. Het bruto binnenlands product (bbp) stijgt volgend jaar met 1,4 procent volgens DNB, en in 2021 nog eens met 1,1. Dit jaar was dat nog 1,7 procent en in de jaren ervoor zelfs 2,5 en 3 procent. Maar ondanks die tempering lijkt Nederland de komende twee jaar nog geen afscheid te nemen van de hoog-conjunctuur, stelt de bank. 

Kerninflatie

Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar de kerninflatie, de prijsstijgingen zonder die van voeding en brandstof (omdat die nogal wispelturig zijn). Die kerninflatie komt in Nederland straks op 2 procent te liggen. Dat is precies wat de Europese Centrale Bank (ECB) beoogt voor Europese landen, wat ze nastreeft met haar monetair beleid van renteverlagingen en het opkopen van obligaties. De ECB zou een misdaad begaan voor dit Nederlandse inflatie-cijfer, zei Tjerk Kroes, directeur Economisch Beleid en Onderzoek, maandag op een bijeenkomst voor journalisten.

Ondertussen is de werkloosheid historisch laag en dat blijft voorlopig ook zo. Was in 2014 nog 7,4 procent van de beroepsbevolking werkloos, dit voorjaar was dat 3,3. In 2021 is dat slechts gestegen naar 3,6 procent, raamt DNB. 

55- tot 65-jarigen 

Door die krapte komen zelfs mensen aan het werk die traditioneel wat aan de zijkant blijven staan. De deelname aan de arbeidsmarkt stijgt vooral bij 55- tot 65-jarigen. In 2008 had 52,8 procent van hen een baan of zocht daar actief naar. Begin dit jaar stond dat percentage op 71,9. Natuurlijk is de rek daar een keer uit. Daar komt nog bij dat de beroepsbevolking gaat dalen na 2022. De poel waaruit werkgevers kunnen vissen wordt zo kleiner.

Maar die krappe arbeidsmarkt stuwt wel de lonen. Dit jaar met 2,4 procent, volgend jaar met 2,6 en in 2021 komt er naar verwachting nog 2,8 bij. Door de personeelstekorten willen werkgevers werknemers aan zich binden, waardoor het aantal flexibele contracten terugloopt. In het derde kwartaal daalde dat aantal zelfs met zestigduizend ten opzichte van een jaar daarvoor. Volgens DNB zet die trend, mede door de krappe arbeidsmarkt, nog wel even door.

Overheidsschuld

Tot slot blijft de overheidsschuld ook binnen de perken. Die stevent in 2021 af op ongeveer 45 procent van het bbp, stelt DNB. Dat is volgens de bank een comfortabele schuld: veel hoger is onwenselijk, maar veel lager ook. In dat laatste geval zouden er een stuk minder staatsobligaties op de markt zijn om in te investeren, wat de economie kan drukken.

Over al deze voornamelijk mooie vooruitzichten hangt wel één concrete dreiging: brexit. Na Duitsland en België is het Verenigd Koninkrijk de grootste handelspartner van Nederland. Komend jaar moet duidelijk worden of onderlinge handelsafspraken goeddeels overeind blijven, of dat de Britten afscheid nemen met een ‘no-deal’. In het eerste geval is de voorspelde bbp-groei dus 1,4 procent voor volgend jaar en 1,1 in 2021. Maar als de Britten de EU zonder deal verlaten, dan gaat daar respectievelijk ineens 0,7 procent en 0,6 procent vanaf. Een halvering van de groei dus. 

De handelsstromen stokken immers gedeeltelijk. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen die in het Verenigd Koninkrijk zijn goedgekeurd en nu nog zonder meer naar het vaste land kunnen. Bij een no-deal wordt alles bij de grens tegengehouden omdat de Britse normen dan niet meer gelijkgetrokken zijn met de rest van Europa. Dat doet handelskosten oplopen en het vertrouwen in de economie drastisch afnemen. 

Lees ook:

Vergrijzing hindert economische groei en koopkrachtstijging

De economische groei valt in de volgende kabinetsperiode terug naar 1,1 procent per jaar. De koopkracht groeit tussen 2022 en 2025 helemaal niet, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt vooral door de vergrijzing.

We gaan van moddervette naar magere economische jaren, voorspelt Brussel

De Europese Commissie ziet zwaar weer naderen en roept onder meer Nederland op om meer te investeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden