Big tech-bedrijven

DNB wil meer toezicht op de grote techbedrijven

Transport van goud en bankbiljetten bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam.  Beeld ANP
Transport van goud en bankbiljetten bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam.Beeld ANP

Grote techbedrijven leveren graag financiële diensten. Banken moeten goed opletten dat ze levensvatbaar blijven, zegt DNB.

Banken en big tech-bedrijven schuiven steeds dichter naar elkaar toe en daarom moet het toezicht op financiële instellingen en die techbedrijven worden aangescherpt, vindt De Nederlandsche Bank.

Klassieke banken werken steeds vaker samen met ondernemingen zoals Amazon, Apple, Google en Microsoft. Omgekeerd zijn die techbedrijven zeer geïnteresseerd in het aanbieden van financiële diensten. “De verschillende samenwerkingsvormen tussen financiële instellingen en Big Techs kunnen aanzienlijke risico’s met zich meebrengen en zijn daarom van groot belang voor het toezicht”, schrijft DNB in het rapport Veranderend landschap, veranderend toezicht.

Er zijn voorbeelden genoeg. Banken laten bepaalde computersystemen niet langer op eigen apparatuur draaien, zoals decennialang gewoon was, maar gebruiken clouddiensten van Amazon of Microsoft. Ze besteden de technologie uit zodat ze goedkoper en efficiënter kunnen werken.

Apple en Google Pay

In het betalingsverkeer groeit de aanwezigheid van betaaldiensten zoals Apple Pay en Google Pay. Op dit moment wordt 15 procent van de betaaltransacties in winkels gedaan via de smartphone, zegt DNB. En Facebook werkt aan een eigen munt.

Op digitale platforms kunnen ondernemers die hun producten of diensten aanbieden kredieten krijgen. In Duitsland werkt Amazon daarvoor samen met ING en in Nederland verstrekt Bol.com dergelijke kredieten aan mkb’ers in samenwerking met Rabobank. Deze ontwikkeling past bij de verschuiving binnen de markt voor mkb-krediet naar alternatieve vormen van kredietverlening.

Een samenwerking is handig voor techbedrijven omdat die dan niet over een bankvergunning hoeven te beschikken. Ze profiteren van de kennis, het kapitaal en de infrastructuur van de banken. Banken kunnen met de data-analyse van de techbedrijven hun modellen voor kredietwaardigheid van klanten verbeteren en hun dienstverlening verbeteren.

Techbedrijven drukken de banken de markt uit

DNB schetst meerdere toekomstscenario’s en één daarvan is dat de techbedrijven de klassieke banken de markt uitdrukken. Met hun algoritmes, databestanden en schaalvoordelen kunnen ze de klassieke bank voorbijstreven. Daarom moeten Nederlandse banken goed op hun verdienmodel letten, zegt directeur toezicht Steven Maijoor van DNB. “Ze moeten ervoor zorgen dat hun prijsmodellen houdbaar zijn, dat ze levensvatbaar blijven.” DNB zal de banken scherper gaan bevragen over hun strategie en innovatiekracht.

Ook het toezicht en de regelgeving moeten zich aanpassen, zegt Maijoor. Er zijn bijvoorbeeld maar een paar grote cloud-aanbieders en dat vraagt om de nodige aandacht, zegt hij. Het is van groot belang dat die aanbieders stabiel zijn en dat het betalingsverkeer niet in problemen komt als er een cloud-dienst uitvalt.

De privacy van klanten

Daarnaast wijst Maijoor op de privacy van klanten bij de verwerking van persoonlijke gegevens bij een financiële instelling of bij een techbedrijf. “Als burger moet je controle hebben over je data.”

Het toezicht op de samenwerking tussen big tech en financiële instellingen moet op Europees niveau georganiseerd worden, vindt DNB. Het gaat om grote ondernemingen en daarom moet ook het toezicht krachtig zijn, zegt Maijoor. Brussel werkt aan regelgeving waardoor het toezicht op leveranciers van clouddiensten wordt versterkt. Maijoor wil dat daar haast mee gemaakt wordt.

Welke partijen op de lange termijn winnen of verliezen maakt DNB weinig uit. Zolang de financiële instellingen van de toekomst maar gezond en stabiel zijn, aan de regels van de toezichthouders voldoen, en vertrouwen genieten bij het publiek. Vooralsnog hebben consumenten veel minder vertrouwen in big tech-bedrijven dan in klassieke financiële instellingen.

Lees ook:

De economie draait zo goed dat ze binnenkort zonder overheidssteun kan, vindt DNB

Nog dit jaar lijkt de Nederlandse economie alweer terug op het niveau van vóór corona, denkt De Nederlandsche Bank. Bouw de overheidssteun daarom dit jaar al af, adviseert de toezichthouder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden