Transacties

DNB pakt Rabobank opnieuw aan vanwege witwasregels

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Rabobank wordt opnieuw aangepakt door De Nederlandsche Bank (DNB), omdat die bank te weinig doet om witwassen van klanten tegen te gaan. Dat heeft DNB vorige maand aan Rabobank laten weten, en maakte de bank zelf maandag bekend.

ANP

Rabobank voldoet al jaren niet aan de vereisten uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). In september 2018 legde DNB de bank daarom een dwangsom van 500.000 euro op. Die heeft de Rabobank betaald. Nu zet DNB de bank verder onder druk, omdat Rabobank nog steeds niet van alle klanten de transacties in de gaten houdt en ongebruikelijke transacties meldt.

Rabobank-topman Wiebe Draijer zegt dat de bank die processen heel belangrijk vindt. Volgens hem zijn die activiteiten de afgelopen jaren juist “substantieel aangescherpt”. Draijer noemt het opzetten van die systemen “een voortdurend proces”, waar Rabobank veel aandacht aan besteedt. “Hierover zijn we continu in gesprek met DNB.”

Witwasregels

De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij de Nederlandse banken. ING en ABN Amro moesten beide honderden miljoenen euro’s betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie (OM). Het OM onderzoekt nog een derde bank, vanwege het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen, zo werd eerder dit jaar bekend. Zowel het OM als DNB wilde echter niets kwijt over welke bank nog in het vizier is van de autoriteiten.

Daarnaast heeft het OM nog juridische onderzoeken lopen tegen verschillende oud-bestuurders van ABN Amro, onder wie voormalig topman Gerrit Zalm. Ook voormalig ING-topman Ralph Hamers wordt vervolgd, nadat de rechter bepaalde dat dit moest gebeuren. Eerder wilde het OM hier niet aan, maar verschillende partijen dwongen met een zogeheten artikel 12-procedure alsnog vervolging af. Hamers is inmiddels topman van de Zwitserse bank UBS.

Lees ook:

Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Betreurenswaardig en onnodig beschadigend, noemt Gerrit Zalm het feit dat hij nu door het OM als verdachte wordt gezien. Samen met twee andere voormalige bestuurders is de oud-topman van ABN Amro onderwerp van strafrechtelijk onderzoek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden