Digitaal geld

DNB: helft Nederlanders weet niet wat digitaal geld is

Geld steken in cryptomunten als de bitcoin (onder), ethereum (midden-links), ripple (rechtsboven) en de cardano brengt risico’s met zich mee. De Europese Centrale Bank overweegt met een eigen digitale munt te komen, de digitale euro, die veiliger zou zijn. Beeld EPA
Geld steken in cryptomunten als de bitcoin (onder), ethereum (midden-links), ripple (rechtsboven) en de cardano brengt risico’s met zich mee. De Europese Centrale Bank overweegt met een eigen digitale munt te komen, de digitale euro, die veiliger zou zijn.Beeld EPA

Ruwweg de helft van de Nederlanders zou best een betaalrekening voor digitale euro’s willen openen bij de centrale bank. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van eigen onderzoek.

Wat mensen dan vooral aanspreekt is dat een centrale bank – anders dan een normale bank – niet uit is op het maken van winst. Ook vinden ze het belangrijk dat de kans op diefstal van hun tegoeden en fraude tot een minimum wordt beperkt.

Relatief veel mannen, jongeren, hoogopgeleiden en stedelingen zien wel wat in een betaalrekening voor digitale euro’s. Maar er is ook nog een grote groep, circa de helft van de mensen, die nog niet bekend is met de term digitaal centralebankgeld. En van de mensen die er wel van hebben gehoord, geven de meesten aan niet precies te weten wat hiermee wordt bedoeld.

DNB is met andere centrale banken in Europa bezig met een verkenningstraject omdat de eurozone over vier jaar zomaar de beschikking zou kunnen hebben over een eigen digitale munt. Dat zei president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs. Volgens DNB blijkt nu dat dat idee ‘potentie’ heeft.

Lees ook:

DNB moet streng bitcoin-beleid beter uitleggen van de rechter

De Nederlandsche Bank lijkt te streng op te treden tegen bedrijven die bitcoins en andere virtuele valuta aanbieden aan klanten, oordeelt de rechter in een voorlopige uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden