InterviewHorecaondernemer

‘Dit gaat verder dan alleen economische schade’

Muhanad Alsahi is mede-eigenaar van het Utrechtse horecaplatform VersTrade. ‘We draaien nu natuurlijk veel minder omzet.’Beeld Werry Crone

Wat betekent het nieuwe steunpakket voor het kleine horecaplatform van Muhanad Alsalhi? Hij is blij dat er ‘eindelijk iets gebeurt’, maar vindt dat er meer naar beperkingen wordt gekeken dan naar oplossingen.

Nu de horeca gesloten is, wordt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk de branche is, merkt Muhanad Alsalhi (32). De mede-eigenaar van het Utrechtse horecaplatform VersTrade hoopt maar dat de jongste steunmaatregelen de branche de coronacrisis door helpt.

Wat is uw eerste indruk van het nieuwe steunpakket?

Alsalhi: “Gemengde gevoelens. Ik ben wel blij dat er eindelijk iets gebeurt. De horeca wordt echt vernietigd op het moment. Dat gaat verder dan alleen economische schade. Eropuit gaan is nodig om te ontspannen na een dag hard werken. Dat merk ik nu meer dan ooit. Het gaat om kwaliteit van leven. Ik zou nooit in de schoenen van de overheid willen staan, hoor, begrijp me goed. Ik sta ook achter alle maatregelen. Maar in de maatregelen wordt niet echt naar oplossingen gekeken maar enkel naar beperkingen.”

Wat doet VersTrade precies?

“Wij brengen als platform vraag en aanbod uit de horeca bij elkaar. Restaurants kunnen via ons inkopen en producenten kunnen via ons verkopen.”

Hoe gingen de zaken vóór corona?

“Wij zijn twee jaar geleden begonnen en 2019 was ons doorbraakjaar. Voor 2020 hadden we grote verwachtingen. De groei ging begin van het jaar heel goed maar de beperkingen in de horeca hebben onze groei afgeremd.”

Hoe gaan de zaken dóór corona?

“We draaien nu veel minder omzet, natuurlijk. De partijen die wij met elkaar verbinden uiteraard ook. Veel van onze klanten zijn volledig gesloten. Producenten lijden nog meer pijn. Wij zitten daar precies tussenin en zijn volledig van hen afhankelijk. Onze grootste angst is dan ook wat er in deze crisis overblijft van de branche.”

Hielpen de eerste steunpakketten om overeind te blijven?

“Dat zette niet echt zoden aan de dijk. Niet voldoende in ieder geval. Het is goed bedoeld, maar het werkt niet genoeg om alle geleden schade te compenseren. Aan de andere kant konden we door de veranderde situatie ineens een nieuwe markt bedienen met ons moederbedrijf Vers & Fijn waarin we koel-en diepvries transport aanbieden.”

Gaat het nieuwe steunpakket helpen om het nog even vol te houden?

“Die nieuwe maatregel ziet er wel beter uit. Die tegemoetkoming voor vaste lasten compenseert een deel van de kosten. Maar ik moet eerst zien hoe het uitpakt. Ik ben benieuwd.”

Hoe kijkt u nu naar de toekomst?

“We weten niet hoe lang dit gaat duren, dat is moeilijk. Maar de rol van ons platform zie ik in de toekomst alleen maar groter worden. Wij benutten deze crisis om ons platform uit te breiden en de keten verder te verduurzamen. Daar zien wij echt de toekomst in.”

Lees ook:

Nu de horeca op slot gaat is de hele keten de klos

Als er een café of restaurant moet sluiten, zit daar een hele keten achter die ook de dupe is. Wat betekent de nieuwe lockdown voor de leveranciers aan de achterdeur?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden