Het nieuwe coronavirus

Dit doen bedrijven om het nieuwe coronavirus buiten de deur te houden

Bedrijven nemen maatregelen tegen het nieuwe  coronavirus  Beeld Getty Images
Bedrijven nemen maatregelen tegen het nieuwe coronavirusBeeld Getty Images

Extra desinfecterende handzeep, alternatieve communicatiemiddelen en thuiswerkperiodes. Zo gaan grote bedrijven in Nederland om met het nieuwe coronavirus.

Barbara Vollebregt

Van zakelijk reizen naar digitaal vergaderen

Voedingsmiddelenproducent Nestlé Nederland gaat medewerkers tegen het virus beschermen door zakelijke reizen en externe meetings op te schorten en vanaf nu digitale communicatiemiddelen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een vergadering via Skype. Medewerkers van Nestlé die voor zaken of privé in gebieden zijn geweest waar het nieuwe coronavirus al is geconstateerd moeten minimaal twee weken vanuit huis werken. Ook Unilever neemt die maatregel.

Extra handzeep en geen handen schudden

Medewerkers van Nestlé en Unilever wordt verder aangeraden extra hygiëne maatregelen te nemen. Nestlé : “Vermijd nauw contact zoals het schudden van handen.” DPG Media zorgt op alle locaties van het mediabedrijf voor extra desinfecterende handzeep. Op die handzeep ziet online supermarkt Picnic op dit moment een flinke run. Net als op handgels, waxinelichtjes, tissues, groenteconserven en zalm in blik. Volgens de supermarkt gaan de voorraden handzeep en handgels zelf zo snel dat deze dreigen op te raken. Ze bellen allerlei leveranciers, maar die zijn ook niet op de situatie voorbereid.

Volg het draaiboek

Een woordvoerder van verzekeraar Achmea laat weten dat er een draaiboek klaar ligt voor als het virus medewerkers van het bedrijf raakt. Wat daar precies in staat, daar wijdt het bedrijf niet over uit. Pretpark de Efteling laat weten dat het de afgelopen weken al verschillende scenario’s heeft doorgenomen. “Het park heeft iemand in huis die alles weet over gezondheid en die de situatie rondom het virus al weken volgt", zegt een woordvoerder. Maar vooralsnog is er niets aan de hand, aldus de woordvoerder.

Schepen gaan naar Rotterdam

De haven van Amsterdam laat weten dat als blijkt dat een passagiersschip nadert waarop iemand aanwezig is die mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus, dat de kans groot is dat het schip dan naar de haven van Rotterdam word gestuurd. In Rotterdam zijn namelijk betere voorzieningen aanwezig voor de bestrijding van infectieziekten.

Nog even nadenken

De Amsterdamse ondernemersvereniging Oram stelt dat Amsterdamse bedrijven wel al merken dat het nieuwe coronavirus invloed heeft op hun bedrijfsvoering. “Maar bedrijven willen daar liever niet over praten, want dat ligt gevoelig. Ondertussen zijn ze nu aan het nadenken over hoe ze in Nederland met de ziekte moeten omspringen.”

Lees ook:

GGD: schrap evenementen in grensgemeenten Limburg

Het nieuwe coronavirus is uitgebroken in Nederland. Na een patiënt in Tilburg meldde de GGD Amsterdam vanochtend dat er in Diemen, even buiten de hoofdstad, een vrouw in haar woning in quarantaine zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden