Nieuws Water

Dit bedrijf uit Ulst maakt drinkwater uit regen

Ton van Jecke (links) directeur van D2D Water Solutions en Herman Awater, laat zijn drinkwatermaakmachine zien. Beeld Koen Verheijden

Burgers kunnen nu zelf van regenwater drinkwater maken. Dat is nodig, omdat de kans groot is dat in de toekomst watertekorten ontstaan, zeggen de bedenkers van het systeem.

“Daar is hij dan”, zegt Ton van Hecke, terwijl hij wijst op een opengebroken apparaat van ongeveer één bij een halve meter. “Hier hebben Herman en ik jaren aan zitten sleutelen”, vertelt hij vanuit zijn werkplaats van ongeveer 50 vierkante meter in het plaatsje Zelhem, vlak bij Doetinchem.

Van Hecke, Herman Awater en ­Johan Bel zijn twee jaar bezig geweest met hun Drop2Drink-unit, een systeem dat regenwater omzet in veilig drinkwater. Het leverde hun een nominatie op voor de Nederlandse innovatieprijs dit jaar; ze werden tweede. Van Hecke: “Dit is een testversie, dus de slangen en aansluitingen zitten een beetje los”.

Een paar jaar geleden kwamen Van Hecke en Bel elkaar tegen bij een innovatiebeurs. De 53-jarige Bel was al vijf jaar actief met zijn bedrijf De Waterfabriek. De 63-jarige Van Hecke was sinds 2000 bezig met het filteren van bacteriën uit water en op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

De twee zelfstandigen vinden allebei dat er een probleem is met de wereldwijde watervoorziening en noemen een tekort in Nederland over tien jaar niet ondenkbaar. “Zo is D2D Water Solutions begonnen”, zegt Van Hecke. “De samenwerking verliep vanaf het begin heel soepel. Ik regel de technische kant en Johan de commercie. Herman heeft de verantwoordelijkheid voor het besturingssysteem.”

Watertekort

Bel neemt over: “Het systeem is ontwikkeld om mensen in landen met waterschaarste zelfvoorzienend in watergebruik te maken. De Drop2Drink kan 30 liter schoon water per minuut produceren. Nederlanders merken nog niks van het watertekort omdat we een flinke buffer hebben. Maar in België en Duitsland is op bepaalde plaatsen al echt een tekort aan drinkwater.”

Dat dit tekort een nationaal probleem kan worden, blijkt ook uit cijfers van het KNMI: in de zomer van 2018 was er een neerslagtekort van boven de 300 millimeter. Ook Rijkswaterstaat berichtte begin 2018 over lage waterstanden als gevolg van droogte. “Dat is een directe bedreiging voor ondergrondse drinkwaterbronnen. Daarom moet er een omslag komen in het denken over drinkwater”, aldus Bel. 

“Ik maak vaak de vergelijking met de energietransitie. Die is in volle gang. Mensen leggen zonnepanelen en warmtepompen aan om hun huizen zelfvoorzienend te maken in energie. Dat moet ook gebeuren met water; we stevenen af op een drinkwatertekort.”

Plug & play

In het hoofdkantoor van D2D Water Solutions in het plaatsje Ulft, zo’n tien minuten rijden vanaf de werkplaats, vertelt Van Hecke dat ze in gesprek zijn met distributiebedrijven in Spanje, Zuid-Afrika, Duitsland en Australië. De ondernemers willen vooral lokaal produceren, daar waar geen neerslagtekort is, omdat er regen nodig is om het systeem te laten draaien.

In het kantoor staat ook een van de systemen uitgestald. “In principe werkt onze uitvinding hetzelfde als wat door drinkwaterbedrijven in ­Nederland wordt gebruikt, alleen dan in het klein”, zegt Bel. Verder onderscheidt het apparaat zich doordat het gefilterde water direct kan worden gedronken en door zijn gebruikersvriendelijkheid. “Het plug & play principe”, legt Bel uit. “Je hangt het op, zaagt de waterleiding door en sluit deze aan op de Drop2Drink-unit.”

Het aansluiten op het waternet mag niet zomaar, je moet kunnen garanderen dat het vuile water – het regenwater dus – niet in het drinkwaternet kan komen. Maar daar hebben de makers aan gedacht. Het water uit de waterleiding kan wel bij het ‘zelfgemaakte’ water komen, maar andersom niet. “Het apparaat zet zichzelf gelijk uit wanneer het vervuiling detecteert in het gezuiverde water”, vult Van Hecke aan.

De gemiddelde waterrekening van een huishouden in Nederland is 200 euro per jaar. De Drop2Drink-unit kost 4000 euro. Het duurt dus twintig jaar voordat het geld eruit is gehaald. Bel: “In België is men bijna drie keer en in Australië vier keer zo veel geld kwijt aan de waterrekening. Veel sneller dus.”

Lees ook: 

Vitens, Nederlands grootste drinkwaterbedrijf: Consument, doe de kraan eerder dicht.

De vraag naar water stijgt zo explosief dat drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat het die stijgende vraag niet kan bijbenen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden