Veehouderij

Diervoederproducent ForFarmers verkoopt minder veevoer, maar maakt toch meer winst

In Nederland daalde de verkoop van voer omdat varkensbedrijven zijn gestopt. Beeld ANP, Lex van Lieshout
In Nederland daalde de verkoop van voer omdat varkensbedrijven zijn gestopt.Beeld ANP, Lex van Lieshout

Er wordt minder veevoer verkocht door ForFarmers, al komt dat vooral door problemen in de Duitse veehouderij. De Nederlandse markt is vooralsnog prima voor ForFarmers.

Redactie economie

Veevoerproducent ForFarmers heeft in de eerste helft van dit jaar minder mengvoer verkocht. Dat komt volgens ForFarmers vooral door een daling van de afzet in de varkenssector. Dat komt weer doordat veel Duitse varkenshouders zijn gestopt met boeren. Er is al lange tijd een exportbeperking naar China, omdat in Duitsland dieren getroffen zijn door de Afrikaanse varkenspest.

Ook in Nederland daalde de verkoop van voer omdat varkensbedrijven zijn gestopt. Die krimp komt volgens ForFarmers door de ‘warme sanering’ in de varkenshouderij. Daarbij worden varkensbedrijven financieel ondersteund door de overheid bij het stopzetten van de activiteiten. De totale verkoop van veevoer zakte met ruim 7 procent in vergelijking met een jaar eerder tot 4,5 miljoen ton.

De omzet van de onderneming uit het Gelderse Lochem steeg desondanks fors, met 21,5 procent tot 1,6 miljard euro. Het bedrijf had niet zozeer last van de hoge grondstof- en energieprijzen, want die rekenden zij gewoon door aan de afnemers. Sterker nog, vooral door het doorberekenen, door het vragen van hogere prijzen vooral in het tweede kwartaal, is de brutowinst fors gestegen, met 18 procent tot 257 miljoen euro.

Chinees importverbod voor varkens

De onlangs aangetreden topman Chris Deen meldde dat de resultaten beter zijn dan verwacht, ‘onder uitdagende marktomstandigheden’. ForFarmers zegt verder dat er nog veel onzekerheden zijn, vooral door de oorlog in Oekraïne. Het veevoederbedrijf vindt het daarom niet verstandig een uitspraak te doen over de resultaten in de tweede helft van het jaar.

ForFarmers vermoed dat het Chinese importverbod voor varkens uit Duitsland nog wel even zal blijven. Het werd eind 2020 ingesteld, maar onlangs is nog bij varkens in het westen van Duitsland, niet ver van de Nederlandse grens, varkenspest vastgesteld. Dus het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat het importverbod binnenkort zal worden opgeheven.

Over de aanpak van de stikstofcrisis zei Deen tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers ook nog iets. Hij vindt dat het tot een gepolariseerd maatschappelijk debat leidt en grote onrust onder veehouders. “Wij roepen de politiek op ruimte te bieden voor een gesprek, waarin alles bespreekbaar is. Samenwerken en innoveren is effectiever en beter dan alleen saneren. Bovendien is perspectief een randvoorwaarde voor duurzaam ondernemen, in welke sector dan ook”, aldus Deen.

Een vrachtwagen van ForFarmers op weg naar het pand van veevoerbedrijf in Delden.  Beeld ANP / Novum, Sem van der Wal
Een vrachtwagen van ForFarmers op weg naar het pand van veevoerbedrijf in Delden.Beeld ANP / Novum, Sem van der Wal

Lees ook:

ForFarmers vreest dat de prijs voor graan en energie verder stijgt door Oekraïne-oorlog

Veevoerproducent ForFarmers heeft een minder jaar achter de rug. Door de oorlog in Oekraïne en dierenziektes is het perspectief somber.

Veevoer mag weer meer kosten

Grote vraag naar speciaal diervoer zorgt voor vrolijke cijfers bij veevoerbedrijf ForFarmers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden