AEX

Diepe crisis, hoge koersen. Hoe dat kan? Daar zijn twee belangrijke redenen voor

De aandelenbeurs in Amsterdam eind februari. Door de coronacrisis en beleefden de beurzen dagen die tot de zwartste in de geschiedenis behoren. Beeld ANP

We zitten in een crisis die zijn weerga niet kent. Dat de AEX-index desondanks maar 3,5 procent lager staat dan een jaar geleden, heeft twee belangrijke redenen.

Kent u die grap van die twee beleggers die een jaar geleden onder een steen gingen liggen? Na dat jaar kruipen ze onder hun steen vandaan en kijken naar de stand van de AEX-index. “Hm”, constateren ze beiden: “er is bijna niets veranderd.”

En jawel, wie naar de AEX-index kijkt, zou dat kunnen denken. Een jaar geleden stond de belangrijkste graadmeter voor de gang van zaken op de Amsterdamse beurs op (afgerond) 549 punten. Gisteren was dat 529 punten, ruim 3,5 procent lager dus. De Midkap-index, de tweede graadmeter, daalde ietsje meer.

Voor mensen die níet een jaar onder een steen bivakkeerden en die de stand van de AEX-index niet bijhouden, moet het onbegrijpelijk zijn. We zitten toch in een crisis die zijn weerga niet kent? Die nog heftiger is dan die van 1929, de moeder aller krachs? Ja, daar zitten we in. Lees de rapporten van centrale banken, banken, onderzoeksbureaus, statistiekbureaus, planbureaus en overheden er maar op na. Omzetten dalen, winsten kelderen, verliezen spuiten er bij sommige bedrijven uit, de eerste grote faillissementen zijn een feit en de werkloosheid stijgt in rap tempo. Wie van somberheid houdt, lees die rapporten.

Beperkt koersverlies

Toch staat de Dax, de Duitse AEX-index, maar iets lager dan een jaar geleden. Staan Amerikaanse indices (Dow Jones, S&P 500) op hetzelfde niveau als vorig jaar, alsof er in de VS geen kans bestaat dat een derde van de werkzame bevolking binnenkort baanloos is.  En is het koersverlies in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tot 12 en 15 procent beperkt gebleven.

Natuurlijk, de twee beleggers hebben veel gemist onder hun steen. Eind februari piekten de koersen en stond de AEX op 629 punten. Toen kwam de coronacrisis en beleefden de beurzen dagen die tot de zwartste in de geschiedenis behoren. Donderden de koersen omlaag in een tempo dat nog hoger lag dan in 1929. In minder dan drie weken daalde de AEX met 34 procent en verloren banken, verzekeraars, vastgoedfondsen en die grote oliemaatschappij 50 procent van hun beurswaarde. Of meer.

Extreem laag

Maar sinds de 18de maart, toen de AEX op 404 punten sloot, keerde het tij en niet alleen in Nederland. Belangrijkste reden? De steunoperaties van centrale banken, nationale en internationale (EU) overheden die kapitalen in hun economieën pompten. Zo dempten zij de negatieve gevolgen van de crisis en voorkwamen ze een massale ontslaggolf. Belangrijkste bijkomende factor? De extreem lage rente. Want waar moeten beleggers die hun aandelen willen verkopen heen met hun geld. Sparen kost geld. Staatsleningen leveren bijna niks of weinig op; bedrijfsobligaties meestal weinig. Is het dan niet beter om aandelen bij te kopen in de hoop dat de coronacrisis (snel) overwaait?

Inmiddels lijkt het ergste voorbij. In veel landen daalt het aantal besmettingen dat er dagelijks bijkomt. De wereld gaat van het slot, de bedrijvigheid neemt toe. Reden voor optimisme. Woensdag stond de AEX-index meer dan 30 (ja, 30) procent hoger dan op het dieptepunt op 18 maart en zijn de koersen van de banken, de verzekeraars en die grote oliemaatschappij weer wat opgekrabbeld.

Blijft dat zo? Misschien wel, misschien niet. Veel analisten blijven somber en er komt nog heel wat somberheid aan. Veel industriële bedrijven beginnen de crisis nu pas te voelen. De bouw krijgt er nog mee te maken. Er komen meer faillissementen. De bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal zullen vaak hondsberoerd zijn – het eerste kwartaal kende maar één maand met corona, het tweede drie. De werkloosheid neemt toe. Er kan een tweede coronagolf komen. Overheden kunnen niet overal garant voor blijven staan. En er is de wetenschap dat de aandelenkoersen in 1929 en in 2008 eerst daalden, toen opveerden om daarna een echte snoekduik te maken. Beleggers? Ze moeten nog maar niet onder een steen gaan liggen.

Lees ook:

Sinds ‘zwarte maandag’ ging het niet meer zo slecht op de beurs als nu

De Europese Centrale Bank nam in maart diverse maatregelen om banken en bedrijven te steunen. Aandelenkoersen daalden toen ongekend hard. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden