Zelfstandigen

Deze zzp’ers zien de coronacrisis best gunstig in

Perron 4 in Alkmaar. Beeld
Perron 4 in Alkmaar.Beeld

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben het zwaar nu zij veel van hun opdrachten zien wegvallen. Belangenorganisatie ZZP Nederland vroeg gisteren de regering dan ook om financiële ondersteuning via een tijdelijke inkomensvoorziening. Maar sommige zzp’ers zien ook kansen, of passen hun werkwijze heel snel aan.

Jeannine Julen en Joost van Velzen

‘De kinderen en ouders zijn blij dat de lessen alsnog via Facetime doorgaan’

Radboud withaar, gitaardocent

De volgende les begint over een minuut of twintig. Dus heel veel tijd heeft gitaardocent Radboud Withaar (45) niet. Maar een gesprek over zijn allernieuwste lesmethode? Dat vindt-ie best leuk. Sinds deze ochtend vinden de gitaarlessen van Withaar niet plaats in het Haagse conservatorium of in een Voorburgse muziekschool. Nee, nieuwe akkoorden leert hij zijn dertig leerlingen via Facetime. Gewoon in zijn woning in Rijswijk.

Een beetje wennen is het wel, zegt hij. “Je praat sneller door elkaar heen. Soms ook vanwege de vertraging in de internetverbinding. Maar over het algemeen gaat het best goed.” De ‘echte’ uitdagingen staan hem over een paar minuten te wachten, merkt hij op. Als hij de allerkleinsten (zijn leerlingen zijn tussen de 6 en 80 jaar oud) gitaarles gaat geven. Vaak via het kleine telefoonschermpje van hun ouders. Zien ze het wel goed? Pikken ze zo ook alles op? Withaar moet het allemaal nog ontdekken.

Radboud Withaar Beeld
Radboud Withaar

De gitaardocent is allang blij dat zijn lessen – zoals het er nu naar uitziet – allemaal door kunnen gaan. “De kinderen en ouders zijn blij dat de lessen alsnog doorgaan. Een enkele volwassene geeft de voorkeur aan persoonlijk contact, maar ik ben er nog niet over uit of ik daarmee akkoord ga.”

Minder rooskleurig is de situatie voor zijn band The Recipe. De komende maand zijn alle optredens afgezegd. Voor Withaar betekent dit dat de helft van zijn omzet wegvalt. “Met de band hebben we een betalingsregeling. Als een optreden binnen een maand wordt afgezegd, moet de aanvrager alsnog betalen.” Maar, zegt Withaar ook, het is de vraag of zo’n regeling in coronatijden nog opgaat. “Als zelfs verzekeraars nu ook niks meer vergoeden...”

De muzikant heeft wat spaargeld achter de hand. Dus de komende weken zingt hij het wel uit. “Het liefst steek je het spaargeld in een nieuwe auto, of een investering in je huis. Maar het is nu even niet anders.”

René van Dijk Beeld
René van Dijk

‘Als ondernemer moet je niet bij de pakken neer gaan zitten’

René van Dijk, eigenaar Lego-speciaalzaak

Het is al vijftien jaar een ­charmant en vertrouwd winkeltje, Lego-speciaalzaak Perron 4 aan de Alkmaarse Breedstraat, en wat René van Dijk betreft blijft dat zo. Met of zonder corona. Voorlopig blijft Perron 4 gewoon open. Van Dijk (52) is als zelfstandige zonder personeel typisch ­iemand die liever denkt in ­kansen dan in bedreigingen. “Ik ben van nature een positief mens. Maar ik vind ook dat je als ondernemer niet bij de pakken neer moet zitten.”

Natuurlijk maakt ook Van Dijk zich zorgen, maar hij is ervan overtuigd dat deze situatie ook mogelijkheden biedt voor ondernemers. Neem de rijen die zondag overal in het land bij de coffeeshops stonden. “Als je slim was geweest, had je heel veel hasj of wiet ingekocht en het met je scooter rondgebracht, ik noem maar wat.”

Als ondernemer doe je er sowieso verstandig aan, weet de Lego-­specialist, om enigszins vet op de botten te hebben, zodat je het in ieder geval een paar weken kunt uithouden in tijden met minder inkomsten. “Ik betaal bijvoorbeeld altijd de huur van mijn ­winkel een heel jaar vooruit. Daardoor heb ik een maand korting bedongen, dat komt me nu goed uit.”

Elk nadeel heeft bovendien zijn voordeel. Dat gaat ook op voor zzp’ers die een speelgoedzaak hebben. ­“Iedereen zit dezer ­dagen natuurlijk binnen, ook veel kinderen. Dan gaan mensen spelletjes doen. En dan wil je ook afwisseling. Na drie potjes Monopoly willen mensen weleens wat anders spelen.”

De timing van een pandemie is ­uiteraard nooit goed, zegt Van Dijk. “Maar het is wel zo dat de maand maart altijd de slechtste is voor ons. Als je het dus positief bekijkt, is de timing nog best ­gunstig.”

Zijn winkel is van donderdag tot en met zondag open, de rest van de week past René van Dijk op zijn ­gehandicapte zoon, die nu 16 jaar is. “Dat hij die leeftijd heeft ­bereikt, is ongelooflijk. Zijn ­levensverwachting was maar een paar jaar en zie nu. Ik leef van dag tot dag en ben dus gewend aan dat zwaard van Damocles. Ja, ik denk wel dat mijn positieve levens­houding door mijn zoon is gevormd.”

Lees ook:

De kinderen de hele dag thuis, hoe doe je dat? ‘Het is geen vakantie: we gaan wel wat doen’

Nu de kinderen opeens de hele dag thuis zijn, staan ouders voor allerlei dilemma’s. De vier kinderen van Simone en Wilco Willemse uit Nijmegen krijgen thuis les. Opvang of een oppas heeft het gezin nog niet nodig.

De banken gaan onderuit, moeten ze weer gered worden?

Is er weer staatssteun nodig om de banken overeind te houden? Nee, maar echt lekker gaat ook niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden