ReportageTerug naar de boer

Deze varkensboer blikt terug op 2020: ‘We willen heus wel schoner werken, maar behandel ons wel eerlijk’

Familie Noordman in Lemelerveld runt een varkensbedrijf. Vader Herbert maakt een rondje langs de dieren.Beeld Herman Engbers

Het zou het jaar van de boer worden, met de stikstofuitstoot als grootste probleem. Het verliep heel anders. Hoe kijken de boeren die Trouw een jaar volgde hierop terug?

Het is lunchtijd op de Varkenshoff en dan gaan niet alleen de boter en de jam over tafel. Maar de hele wereldpolitiek. Zeker als we langskomen om te horen hoe de familie Noordman het jaar 2020 heeft beleefd. Over één ding zijn vader Herbert, moeder Anne-Marie en de ook aangeschoven zoons Bart en Niels het eens: Het was een raar jaar. Een jaar waarin het coronavirus de aandacht voor boeren naar de achtergrond dwong. Ineens ging het over mondkapjes in plaats van over stikstof of protesterende boeren. “Corona is item nummer één geworden!”, zegt Niels.

Hij ondervindt als twintiger wel hinder van de maatregelen tegen het virus. “Het uitgaansleven valt weg, dat is niet leuk. In deze regio zijn normaal altijd tentfeesten, die zijn nu afgelast. Het voetbal gaat niet door, mijn hele sociale leven staat stil”, zegt Niels. Bart baalt er ook van: “Eerst ging het nog wel langs ons heen. Tot de kroegen dichtgingen.”

Lunchtijd op de Varkenshoff.Beeld Herman Engbers

Handelsplanner

Op het bedrijf Veldhoekporc, waar de familie Noordman zo’n zesduizend vleesvarkens houdt, had het virus ook gevolgen. Toen Covid-19 toesloeg in de slachterijen bijvoorbeeld. Maar het was niet alleen het virus. 2020 was ook het jaar van de Afrikaanse varkenspest, de handelsoorlog van Trump met China. Bart: “Wat er dit jaar uitspringt is vooral de onzekerheid in de hele agrarische sector.” Vader Herbert: “Zo’n raar jaar met zoveel extremen, dat heeft geen enkele varkenshouder ooit meegemaakt.”

Aanvankelijk was de prijs voor varkens prima, zegt Herbert. Doordat China vele miljoenen varkens moest ruimen, steeg de vraag vanuit Azië en daarmee ook de prijs. “Maar die prijs is inmiddels helemaal ingestort. Een big bracht voor corona op het hoogtepunt nog 100 euro op. Nu tussen de 20 en 30 euro!” Het is maar goed, concluderen ze, dat ze al tien jaar aan de binnenlandse markt leveren en dat ze met supermarktconcern Plus een vaste afnemer hebben. “Dat is een hele bewuste keuze geweest”, zegt Anne-Marie.

Boeren willen heus wel schoner werken

Het gaat aan de lunchtafel ook nog even over het nieuws dat er in de Nederlandse landbouw 25 ‘topvervuilers’ zijn. Van de stikstofdiscussie zijn we nog niet af, constateert Herbert. “Tegenslagen horen bij ondernemerschap en boeren willen heus wel schoner werken. Maar behandel ons wel eerlijk. Dat mis ik in het debat en in de media.”

Als we afscheid nemen werpt Anne-Marie een gelukzalige blik op het weidse grasland. “Wat heb je verder nog nodig dan dit? Ik hoef niet elke week te winkelen of naar de film.” 

Lees ook:

‘Wij boeren moeten laten zien wat we doen’

De familie Noordman uit Lemelerveld runt de Varkenshoff, waar ze zo’n zesduizend vleesvarkens houden. Trouw volgt ze een jaar in hun doen en laten. Wie zijn zij en wat beweegt ze?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden