EconomieBanencijfers VS

Deltavariant Covid trekt wissel op banengroei in de Verenigde Staten

Personeel gezocht bij een winkel in Arlington, in de Amerikaanse deelstaat Virginia. De deltavariant van het coronavirus heeft z'n weerslag op de Amerikaanse arbeidsmarkt, blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van arbeid. Beeld AFP
Personeel gezocht bij een winkel in Arlington, in de Amerikaanse deelstaat Virginia. De deltavariant van het coronavirus heeft z'n weerslag op de Amerikaanse arbeidsmarkt, blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van arbeid.Beeld AFP

De helft van de kleine bedrijven in de VS heeft vacatures en slaagt er niet in die in te vullen. Dat is bijna een halve eeuw niet voorgekomen.

In augustus zijn er in de VS 235.000 banen bijgekomen, een teleurstellend cijfer vergeleken met de maanden juni (962.000) en juli (1,1 miljoen). De werkloosheid is iets gedaald, naar 5,2 procent, maakte het Amerikaanse ministerie van arbeid vrijdag bekend. Voor de pandemie was dat 3,5 procent.

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is sinds juni snel opgelopen in de VS, en dat zie je terug in het banenrapport. Zo'n 5,6 miljoen mensen werkten helemaal niet of minder uren dan gebruikelijk omdat het bedrijf waar ze werken gesloten is, of minder goed draait door de pandemie. Dat zijn er meer dan in juli.

Corona maakt Amerikaanse consumenten weer voorzichtiger. Ze kopen minder vliegtickets, gaan minder vaak naar een restaurant en merken dat concerten worden uitgesteld of afgelast. Het consumentenvertrouwen is in augustus gezakt naar het laagste niveau sinds februari.

Vooral bij bedrijven die diensten verlenen waarbij menselijk contact komt kijken, viel de banengroei tegen. De laatste zes maanden groeide de werkgelegenheid in de vrijetijdssector en horeca met gemiddeld 350.000 banen per maand. Maar in augustus kwam er niets bij. In de detailhandel verdwenen zelfs banen.

Meer werk, infuus eruit

De Amerikaanse centrale bank keek uit naar dit banenrapport. De Federal Reserve overweegt namelijk te beginnen met de afbouw van het stimuleringspakket voor de economie. Maar eigenlijk wil de Fed wachten tot er meer mensen aan het werk zijn geraakt, voordat het infuus uit de economie gaat.

Gezien de nieuwe cijfers en de opmars van de deltavariant van het coronavirus in de VS verwacht ING niet dat de centrale bank het beleid in september zal omgooien. Hoofdeconoom internationaal James Knightley acht een aankondiging in november waarschijnlijker.

Positief is dat er genoeg werk is. ING haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat de helft van de kleine bedrijven in de VS vacatures heeft die niet kunnen worden vervuld. In de voorbije 48 jaar lag dat percentage niet zo hoog.

Eind aan verhoogde uitkering

Binnenkort komt een eind aan de verhoogde uitkering voor werklozen in de VS. Dat kan mensen dwingen om aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld bij webwinkel Amazon, dat 40.000 nieuwe werknemers zoekt. Of bij concurrent Walmart dat 20.000 vacatures heeft voor managers, orderpickers en chauffeurs.

Om aantrekkelijk te zijn als werkgever verhoogt Walmart het uurloon voor het winkelpersoneel met een dollar. Deze derde loonsverhoging in een jaar brengt het gemiddelde uurloon binnen het bedrijf op 16,40 dollar, schreef de Amerikaanse CEO van Walmart in een memo aan het personeel. Gemiddeld ligt dat loon in de Amerikaanse detailhandel onder de 15 dollar.

In de transportsector is het tekort aan chauffeurs zo groot dat bedrijven de overheid vragen ze uit het buitenland te mogen halen, uit Mexico en Canada. Geef ze een speciaal werkvisum, vragen zij in de Financial Times. De Petroleum Marketing Group waarschuwt bijvoorbeeld dat de levering van brandstof aan 1300 tankstations aan de Amerikaanse oostkust in gevaar komt door een gebrek aan chauffeurs. Deels is dat nationale tekort overigens ontstaan doordat 60.000 chauffeurs zijn weggestuurd na strengere drugs- en alcoholtesten, meldt de krant.

Lees ook:

Britse bedrijven hebben een miljoen vacatures, maar mensen uit de EU halen is niet de bedoeling

De Britse overheid wil geen chauffeurs uit Europa halen.Logistieke bedrijven moeten maar in hun eigen beroepsbevolking investeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden