Lage rente

De winst van Triodos stijgt, mede dankzij Oeganda

Het hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist.Beeld ANP XTRA

In tijden waarin steeds meer banken zich richten op duurzame beleggingen lukt het Triodos nog om te groeien. Hetzij in een trager tempo dan voorheen.

Triodos Bank heeft in de eerste helft van het jaar de winst licht zien stijgen, ondanks de aanhoudend lage rente. Ook had Triodos last van de toenemende regeldruk. De bank werd eerder dit jaar op de vingers getikt door toezichthouder De Nederlandsche Bank, die eist dat Triodos meer gaat doen om witwassen tegen te gaan. Ook moet de bank erop letten dat klanten geen terrorisme financieren.

Triodos had in het eerste half jaar van 2019 een eenmalige meevaller door de verkoop van een belang in Centenary Bank in Oeganda. Dat leverde een boekwinst van 5,4 miljoen euro op. De nettowinst steeg uiteindelijk met 1 procent tot 18,7 miljoen euro. Over de eerste helft van 2018 was de winst 18,6 miljoen euro.

De directievoorzitter van Triodos, Peter Blom, is tevreden met de resultaten, vooral nu steeds meer banken zich op duurzaamheid richten. “Terwijl de kranten vol staan over de urgente klimaatmaatregelen die genomen moeten worden, is de rol van de financiële sector bij het vormgeven van de duurzame economie van de toekomst helder. ” Triodos beoogt met zijn leningen iets bij te dragen aan een betere wereld, bijvoorbeeld door te investeren in duurzame ondernemingen, (energie)projecten en biologische landbouw. De totale kredietportefeuille, inclusief duurzame hypotheken, steeg met 5,7 procent. Het aantal klanten daalde met 10.000 naar 705.000. De daling was het gevolg van een administratieve correctie in Spanje.

De bank waarschuwt dat de lage rente en de toenemende regelgeving druk zullen blijven zetten op de winstgevendheid. Triodos probeert de kostenefficiëntie te verbeteren en de inkomsten uit vergoedingen te verhogen. Ook wil de bank extra kapitaal aantrekken om de kernactiviteiten te ondersteunen. Dat zijn volgens Triodos activiteiten met een ‘positieve impact op mens en milieu’.

Lees ook:

DNB grijpt in bij Triodos om witwasrisico’s

De duurzame bank uit Zeist doet volgens De Nederlandsche Bank te weinig onderzoek naar verdachte transacties en heeft niet goed in beeld wie haar klanten zijn. 

Triodos Bank aast al lang niet meer als enige op duurzame spaarders.

Ook ‘gewone’ banken zien kansen in de duurzaamheidssector. Triodos heeft desondanks het eerste halfjaar 20,5 miljoen euro winst behaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden