Kwartaalcijfers

De winst van ING keldert door de jacht op witwasserij

Topman Ralph Hamers noemde het vorige kwartaal 'uitdagend'. Beeld ANP
Topman Ralph Hamers noemde het vorige kwartaal 'uitdagend'.Beeld ANP

ING zag de nettowinst fors dalen, onder meer doordat het veel geld kwijt is aan anti-witwasmaatregelen.

Dirk Waterval

Het was een uitdagend kwartaal, verzuchtte ING-topman Ralph Hamers bij de presentatie van de cijfers over het einde van 2019. Dat blijkt misschien nog wel het meest uit de nettowinst. Die daalde naar 880 miljoen euro, liefst 29 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2018.

De grootbank kampt goeddeels met dezelfde problemen – of ‘uitdagingen’ – als andere grootbanken. De winst krijgt van verschillende kanten een tik. Zo is er de negatieve rente die commerciële banken moeten betalen om hun geld te stallen bij de Europese Centrale Bank. En dan staat de hypotheekrente ook nog eens erg laag, zodat huizenbezitters relatief weinig geld hoeven te betalen om te mogen lenen voor hun onderkomen.

Maar het meest in het oog springen alle kosten die ING moet maken om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Inmiddels heeft de bank daar wereldwijd ongeveer 4000 mensen voor in dienst moeten nemen, zo staat in het kwartaalverslag. Hun taak bestaat voor een groot deel uit ‘het kennen van de klant’ - in jargon: Know Your Costumer: KYC.

Want hoe komt die klant aan zijn geld? Staan de transacties die hij doet een beetje in verhouding met zijn inkomen? Doet hij geheimzinnig over al dit soort zaken?

Die drie letters, KYC, worden steeds belangrijker, nu financiële instellingen op hoge boetes mogen rekenen als blijkt dat ze hier nalatig in zijn. Iets waar ING over mee kan praten. In 2018 schikte zij voor 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. Een recordboete. Ook andere Nederlandse banken hebben boetes gekregen, zien onderzoeken naar zich lopen of krijgen waarschuwingen van toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Het laatste kwartaal stegen de kosten vanwege klantscreening met 75 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. Maar voor de centrale bank in Italië, Banca d’ Italia, is dat kennelijk nog niet genoeg. Nog altijd mag ING daar geen nieuwe klanten aannemen, nadat de Italiaanse toezichthouder vorig jaar een onderzoek begon omdat de klantenkeuring niet op orde zou zijn. Eerder deze week trof ING daar nog een schikking over met het Italiaanse OM. Naar verluidt betrof dat 30 miljoen euro. In het kwartaalverslag staat nu dat de bank ‘stappen blijft ondernemen’ om aan de screeningseisen van Banca d’Italia te kunnen voldoen.

Er was meer slecht nieuws. Zo was er in het vierde kwartaal van 2019 ook nog een aantal grote klanten in het buitenland die dreigden hun leningen niet te kunnen terugbetalen. Dat speelde in Zuid- en Noord-Amerika, België en in Azië, schrijft ING. Banken zijn verplicht om geld opzij te zetten voor dat soort situaties. Het afgelopen kwartaal ging het om een afschrijving van liefst 428 miljoen euro.

Wel kon de bank vorig jaar ruim 800.000 nieuwe klanten verwelkomen die naast een rekening ook een ander product afnemen van ING, zodat het totaal wereldwijd op 13,3 miljoen uitkomt. “Ik geloof dat je succes vooral afmeet aan hoe tevreden je klanten zijn”, zei Hamers in een persverklaring.

ING wist meer inkomen te halen uit de kosten die ze die klanten rekent voor allerlei bankzaken. Mede door dat extra inkomen aan gerekende kosten steeg de nettowinst nog wel iets in heel 2019. Vergeleken met 2018 ging die met 1,7 procent omhoog. Maar dat komt vooral doordat die recordboete van 775 miljoen in 2018 de winst destijds omlaag haalde. Laat je die even buiten beschouwing, dan daalde de jaarwinst vorig jaar met ruim 11 procent.

Lees ook:

ING-topman pleit opnieuw voor soepeler bonusregels

Ralph Hamers, zelf regelmatig onderwerp van verhitte discussie over zijn beloning, wil dat Nederland de bonusregels voor banken versoepelt. Dat zou financiële instellingen bewegen zich hier te vestigen.

ING ook in Italië op de vingers getikt vanwege gebrekkige controle op witwassen

ING mag voorlopig geen nieuwe klanten aannemen in Italië, tot het de procedures tegen witwassen op orde heeft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden