Windenergie

De windenergiesector verplaatst zich van land naar zee

Windmolens op zee bouwen vergt grote investeringen. Beeld Photo News
Windmolens op zee bouwen vergt grote investeringen.Beeld Photo News

De windenergiesector blijft groeien. Toch moeten grote Europese windturbinebouwers honderden mensen ontslaan vanwege een veranderende markt.

Jonathan Janssen

Windenergie heeft de toekomst. Toch hebben twee grote bedrijven, de Deense fabrikant van turbines Vestas en de Spaanse turbinebouwer Siemens Gamesa, onlangs 1200 werknemers naar huis gestuurd. Dat komt vooral doordat er minder windparken en -molens op land worden neergezet. Groei is er nog wel bij de bouw van windparken op zee.

Beide bedrijven zijn grote spelers op de windmolenmarkt: Vestas is wereldwijd marktleider in de productie van windmolens op land en had in 2018 nog een omzet van 10,1 miljard. Het leverde tot nu toe 106 gigawatt (GW) aan windenergie. Siemens Gamesa doet daar weinig voor onder met 9,1 miljard euro en een productie van 96 GW.

Maar de verwachting is dat de wereldwijde vraag naar windmolens op land 8 tot 10 procent gaat afnemen in 2021-2022, stelt Shashi Barla van consultancybureau Wood Mackenzie op de website Green Tech Media. Er zijn verschillende redenen voor de verplaatsing van land naar zee. Ten eerste waait er een sterkere wind op zee, waardoor meer elektriciteit kan worden op­gewekt. Daarnaast kunnen er op zee grotere windmolens neergezet ­worden, want er is meer ruimte en minder weerstand van bewoners.

Steeds sterkere concurrentie

Bedrijven als Vestas en Siemens Gamesa hebben ook last van een steeds sterkere concurrentie, zegt hoogleraar windenergietechnologie Dominic von Terzi van de Technische Universiteit Delft. “Er zijn veel bedrijven bij gekomen in een korte tijd, waaronder uit China. Daardoor zijn bedrijven aan het worstelen om het hoofd boven water te houden.” Het Chinese Goldwind was in 2015 al even wereldwijd marktleider op het gebied van turbines.

Terwijl de concurrentie op de markt op land enorm is toegenomen, blijft de markt op zee lastig om tussen te komen. Daar zijn grote investeringen voor nodig, zegt Von Terzi. De sector blijft voorlopig nog wel afhankelijk van subsidie. Volgens cijfers die verzameld zijn op de website Compendium voor de Leefomgeving is de productie van elektriciteit uit windenergie nog steeds duurder dan uit fossiele brandstoffen en nucleaire bronnen. Daarom ontvingen windmolenproducenten in 2018 nog 551 miljoen euro van de Nederlandse staat aan subsidie.

Op dit moment komt ook in Nederland het grootste deel van de productie van elektriciteit door windmolens nog van het land. Van de 4400 megawatt (MW) die vorig jaar werd geproduceerd aan windenergie in Nederland, komt maar 957 MW van windmolens op zee, volgens database Windstats. Dat is 22 procent van de totale productie, geleverd door 289 turbines. In totaal staan er 2316 turbines in Nederland. Hoewel er nog geen ontslagen vallen in de Nederlandse markt, verlegt ook die steeds meer de focus van land naar op zee.

Lees ook:

Windmolens blijven een graat in de keel - ook voor groene provinciebesturen

De afgelopen maanden verschenen in alle provincies veelbelovende coalitieakkoorden, het ene nog groener dan het andere. Maar daaruit blijkt één ding: de worsteling met windmolens gaat komende jaren door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden