Duurzaamheid

De VS lopen achter met groene energie, en dat gaat ten koste van winst op de beurs

Windmolens van GE Wind in de Amerikaanse staat Illinois.Beeld EPA

De VS lopen achter met de verduurzaming van hun economie. Beleggers kunnen hun geld daarom beter in Europese en Aziatische bedrijven stoppen. 

Voor aandelenwinsten moest je de afgelopen tien jaar in de Verenigde Staten zijn. Tussen 2010 en 2020 stegen de koersen daar gemiddeld met 292 procent. Dat blijkt uit cijfers van MSCI, een financiële dienstverlener die wereldwijd beurskoersen bijhoudt. De gemiddelde koersstijging in de wereld, exclusief Amerika, was ‘slechts’ 73 procent.   

Gaat die verhouding omdraaien? De Britse vermogensbeheerder Schroders denkt van wel. Die stelt dat de VS achterlopen met verduurzaming en groene technologie, terwijl Schroders daar de toekomstige koerswinsten verwacht.

Windenergie en elektrisch rijden

De tien grootste windenergiebedrijven? Daarvan zit er maar één in Amerika, op nummer vier: GE Wind. De andere zitten in Denemarken (Vestas), Duitsland (Siemens) en China (Goldwind). Zonne-energie? Daarvoor moet je in China zijn, dat zowel in technologie als in grootschalige productie voorop loopt.

Bij elektrisch rijden, denkt iedereen aan Tesla. Maar als Volkswagen zijn eigen ambities met batterij-auto’s waarmaakt, zou het de wegbereider uit Californië in 2025 kunnen passeren. Ook andere grote automerken uit Europa en Azië zitten Tesla op de hielen. Tot slot: waterstoftechnologie. Ook iets waarin Amerika achterloopt, vooral op Japan, en in mindere mate Europa. 

Minder urgentiegevoel

Schroders schrijft de achterstand toe aan minder urgentiegevoel in de VS. De vermogensbeheerder stelt dat duurzaamheid in Europa vaak als eerste op de politieke agenda stond. Azië was iets later, maar is bezig aan een inhaalslag. Niet alleen hebben deze continenten bedrijven die veel groene stroom en groen vervoer leveren, ook hun ‘gewone’ bedrijven zijn duurzamer. Uitzonderingen daargelaten zijn Europese bedrijven veel meer bezig met het verduurzamen van hun productieprocessen en -ketens, blijkt uit een analyse door Schroders van 10.000 bedrijven. Vaker dan in Amerika hebben zij richtlijnen om hun CO2-uitstoot terug te brengen. 

Niet alleen nobel

Dat klinkt nobel, maar is ook goed voor hun aandeelhouders. De komende decennia worden fossiele brandstoffen waarschijnlijk schaarser, of anders duurder door extra belastingen. Bedrijven die relatief weinig fossiele brandstoffen verbruiken, springen er straks qua kosten positief uit. Waardoor ze aantrekkelijk zijn voor beleggers.

Nu zijn de VS niet helemaal opgegeven wat koerswinsten betreft. De winnaars van de afgelopen tien jaar waren techbedrijven. Apple op één, Microsoft op twee en online-verkoper Amazon op drie. Die blijven het goed doen. Zij profiteren nu al van de versnelde digitalisering en het vele thuiswerken als gevolg van het coronavirus.

Lees ook:

De ambtenaar zit de duurzame burger in de weg

Veel burgers willen best samen, lokaal verduurzamen. Maar zij missen daarbij steun van de gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden