Coronamaatregelen

De versoepeling van de coronaregels in Shanghai is ook goed nieuws voor de Europese economie

Inwoners van Shanghai bezoeken maandag een winkelcentrum. Er mag weer iets meer in de Chinese miljoenenstad waar eind maart strenge coronamaatregelen werden ingevoerd.  Beeld AFP
Inwoners van Shanghai bezoeken maandag een winkelcentrum. Er mag weer iets meer in de Chinese miljoenenstad waar eind maart strenge coronamaatregelen werden ingevoerd.Beeld AFP

Bewoners van de Chinese miljoenenstad Shanghai krijgen iets meer vrijheid, zegt de overheid. Die versoepeling kan de Chinese economie goed gebruiken, want in april zijn de winkelverkopen hard gedaald door het zero-covid-beleid.

Hans Nauta

De epidemie in Shanghai is onder controle, zegt locoburgemeester Zong Ming van de Chinese miljoenenstad. “De preventiemaatregelen hebben steeds meer succes opgeleverd.” Supermarkten, winkelcentra en restaurants zijn daarom maandag heropend, meldt persbureau AP.

Maar dat geldt lang niet voor alle winkels of eetgelegenheden. Ook blijft de metro dicht en kunnen mensen niet zomaar gaan en staan waar ze willen. Sommige mensen mogen met een speciale pas beperkt de straat op. Anderen zitten nog altijd thuis en verwachten voorlopig niet naar een restaurant te kunnen. Uiteindelijk zijn het de buurtcomités die bepalen of ze de bewoners van hun wijk vrijlaten. Deze allerlaagste autoriteiten zijn bang om de mist in te gaan en nieuwe coronagevallen te veroorzaken in hun stukje stad.

Volgens Zongs officiële verhaal blijven minder dan 1 miljoen van de 25 miljoen mensen in de stad opgesloten door de strikte lockdown. Op 1 juni zou er zelfs een volledige heropening kunnen volgen, ruim twee maanden na het begin van de lockdown. Voor de inwoners geldt: eerst zien, dan geloven.

Ook Zong geeft toe dat het onzeker is of de vrijheid dan terugkeert. De overheid zal nuchter blijven kijken naar de besmettingscijfers, en een nieuwe opleving van het coronavirus zou de versoepelingen zo weer ongedaan kunnen maken. In China zijn maandag 1159 coronabesmettingen gemeld, waarvan het merendeel in Shanghai. De meeste besmette personen hebben geen klachten.

Gezondheid gaat voor economie

Het indammen van de pandemie is belangrijker dan de economie, benadrukten leiders van de Communistische Partij deze maand. Hoezeer de coronamaatregelen hun schaduw werpen over de economie bleek maandag uit cijfers van het nationaal bureau voor statistiek.

Zo zijn de winkelverkopen in april met 11 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. Dat komt doordat consumenten niet vrijelijk kunnen winkelen en doordat ze weinig vertrouwen hebben in de toekomst, waardoor ze geld sneller op zak houden. De situatie verergert door de zwakke arbeidsmarkt: de werkloosheid is naar 6,1 procent gestegen.

Verder is de industriële productie met bijna 3 procent gedaald op jaarbasis. Aan dit cijfer is te zien dat de langdurige afsluiting van havenstad Shanghai gevolgen heeft voor bedrijven in heel China, zegt Tommy Wu, hoofdeconoom China van Oxford Economics. Verder zijn de binnenlandse toeleveringsketens getroffen door allerlei logistieke vertragingen. Die ontstaan bijvoorbeeld door de snelwegafsluitingen in delen van China, ook uit naam van de coronabestrijding.

Van de 9000 grootste industriële bedrijven in Shanghai is de helft nog niet in bedrijf. Voor bedrijven die wel heropend zijn, is het lastig om op volle toeren te draaien. Een voorbeeld is Tesla. Deze Amerikaanse autobouwer wilde maandag weer 2600 voertuigen per dag van de band laten rollen in de fabriek in Shanghai, maar dat wordt nu een week uitgesteld, meldt Reuters. Tesla heeft een tekort aan onderdelen en aan personeel.

Krimp in het tweede kwartaal

De verstoring van de economische bedrijvigheid kan nog wel even duren, zegt Tommy Wu. “De hervatting naar de normale gang van zaken zal in het begin waarschijnlijk zeer geleidelijk verlopen.” Oxford Economics verwacht dat de Chinese economie in het tweede kwartaal krimpt en daarna weer gaat groeien. Voor het hele jaar verwacht het onderzoeksbureau 4 procent groei. Dat is de helft minder dan vorig jaar.

“China kan zich in de tweede helft van het jaar herstellen, mits er geen Shanghai-achtige lockdown komt in een andere grote stad”, zegt Wu. “Hoewel de overheid prioriteit geeft aan het beperken van covid, ondersteunt die de economie wel met grote uitgaven aan infrastructuur en met gerichte monetaire steun voor het midden- en kleinbedrijf, de maakindustrie en de vastgoedsector.”

Europa heeft last van de ontregelingen in China

De ontregelingen in China werken door in de Europese economie. Zo zorgen ze voor prijsstijgingen vanwege het dure containertransport en de vertraagde levering van consumentenproducten en onderdelen voor Europese fabrieken. Hoe eerder de lockdown van havenstad Shanghai voorbij is, hoe beter het is voor Europese bedrijven.

De Europese Commissie zegt maandag te verwachten dat de economische groei van de eurozone dit jaar uitkomt op 2,7 procent. Eerder rekende Brussel nog op een groei van 4 procent. Als verklaring wijst Brussel naar de dure energie en grondstoffen, de logistieke problemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, en de negatieve gevolgen van de coronamaatregelen in China voor de wereldhandel.

Lees ook:

Streng Chinees coronabeleid laat productie en export van Tesla’s stilvallen

Door de coronabesmettingen bij leveranciers valt de productielijn van Tesla stil. Het strenge coronabeleid van China schaadt niet alleen de productie, maar ook de export.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden