Tata Steel

De Tata Steel Academy is razend populair: ‘We zijn een hechte community geworden’

Een praktijkles procestechniek op de Academy van Tata Steel in IJmuiden. Beeld Tata Steel
Een praktijkles procestechniek op de Academy van Tata Steel in IJmuiden.Beeld Tata Steel

De opleiding procestechniek van de Tata Steel Academy is uitgeroepen tot de beste mbo-opleiding.

Merel Knoth

‘Geweldig trots’ is Fabiènne Hendricks, manager van de Tata Steel Academy, op haar praktijkbegeleiders en op de docenten van het Nova College die de theorielessen verzorgen van de middelbare beroepsopleiding procestechniek. Die opleiding van staalconcern Tata in IJmuiden is door de Keuzegids – een onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen vergelijkt – uitgeroepen tot de beste mbo-studie op dat terrein.

De opleiding bij Tata is populair, er zijn elk jaar veel aanmeldingen. Te veel zelfs, waardoor Tata de luxepositie heeft om de studenten door een selectieprocedure te laten gaan. Hendricks: “Jaarlijks krijgen we ongeveer vijfhonderd aanmeldingen, er is plek voor 170. De voorselectie is gericht op technische affiniteit, communicatievaardigheden, wiskundig inzicht en conditie.” Conditie? “Ja, doordat wij werken in ploegendiensten horen nachtdiensten er ook bij, en daarom vinden we een goede gezondheid belangrijk. Je moet fit en scherp blijven voor je eigen veiligheid en die van collega’s.”

De voorselectie, de intensieve begeleiding en de motivatie van leerlingen dragen bij aan het succes, vertelt Hendricks. De mbo-opleiding procestechniek (niveau 3) kent een slagingspercentage van 91 procent, tegenover een landelijk gemiddelde van 65 procent. “Het aantal opgeleide leerlingen was nog nooit zo hoog als in 2019 en de leerlingen behaalden de hoogste scores.”

De baangarantie is aantrekkelijk

De bedrijfsschool Tata Steel Academy verzorgt deze succesvolle mbo-opleiding procestechniek samen met het Nova College. “Het is een mooie teamprestatie”, zegt Hendricks dan ook. De lessen worden gevolgd op het terrein van Tata Steel. Leerlingen krijgen onder meer het vak robotica en leren vervolgens een robot programmeren en bedienen. Via simulaties komen ze erachter hoe de verschillende installaties ­werken. De leerlingen starten de opleiding met twintig weken praktijk- en theorieles waarbij het Nova College verantwoordelijk is voor de theorie. “Daarna begint het echte werk. Onder begeleiding van een mentor gaan de leerlingen aan de slag. Het is meer dan alleen werken, ze doen ook een praktijkonderzoek naar veiligheid op de werkvloer of kwaliteitsverbetering. Het is heel breed.”

Tata Steel biedt een baangarantie na het volgen van de opleiding. Dat maakt deze aantrekkelijk voor een brede doelgroep, merkt Hendricks. Naast middelbare scholieren melden ook veel zij-instromers zich aan: “Die hebben vaak al een opleiding gedaan, maar kunnen daarmee geen werk vinden. Sommigen moeten een hypotheek aflossen of hebben een kind om voor te zorgen. Baangarantie betekent veel voor ze.”

Vrienden en familie

De bedrijfsschool, nu bekend als Tata Steel Academy, bestaat al tachtig jaar. Ze biedt ook de opleidingen werktuigbouwkunde en elektrotechniek aan, die eveneens hoog scoren bij de Keuzegids. Waar procestechniek meer allround is, behoren werktuigbouwkunde en elektrotechniek tot het vakmanschap. Lassen, boren, vijlen, het is toch wat anders dan een installatie draaiende houden.

De helft van de huidige medewerkers is opgeleid via de eigen bedrijfsschool. Hendricks: “Wie de vakschool heeft gedaan, weet vaak ­familieleden of vrienden te inspireren om die ook te doen. Daardoor zijn we een hechte community geworden.”

Lees ook:

De regio IJmond dreigt haar identiteit te verliezen door aangekondigde massaontslagen bij Tata Steel

De fabriek is de levensader van de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk. ‘Staal is meer dan cultuur, het is het leven.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden