Herstel

De productie in Duitse industrie laait op, zelfs met een wereldwijd tekort aan computerchips

De productielijn van Volkswagen in het Duitse Zwickau. Beeld AFP
De productielijn van Volkswagen in het Duitse Zwickau.Beeld AFP

In Duitsland draaien de fabrieken weer op volle toeren, het land lijkt zich langzaam uit de crisis te produceren.

Duitsland hoeft maar te niezen of Nederland is verkouden, zo wil het gezegde, maar van genies bij de Oosterburen lijkt in economisch opzicht steeds minder sprake. In maart maakte zowel de maakindustrie als de bouwsector sprongen van jewelste, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau Destatis.

Ten opzichte van februari steeg de berg producten die maandelijks uit de fabrieken rolt met 2,5 procent. En dat is nog niets vergeleken met de groei in de bouw. Die sector produceerde liefst 10,8 procent meer dan in de maand ervoor.

In januari nog last van krimp

Zo komt de economie na een valse start eindelijk op gang, stelt macro-econoom Carsten Brzeski, die het land volgt voor ING. Want hoe anders was de situatie in januari en februari, toen de industrie en de bouw juist last hadden van krimp. Er waren toen grofweg drie factoren die deze sectoren dwarszaten, legt hij uit, maar dat was iets tijdelijks.

“In januari liep de kerstvakantie in Duitsland wat langer door dan normaal, wat voor fabrieken simpelweg minder productiedagen betekende. Vanwege het Chinees nieuwjaar in februari (een feest dat twee weken duurt, red.) nam de vraag naar producten uit China ook nog tijdelijk af. De bouw lag juist weer veel langer stil dan normaal door zwaar winterweer.”

Voorlopige schattingen wijzen op een krimp van de Duitse economie als geheel van 1,7 procent in het eerste kwartaal, ondanks het herstel in maart dus. In die zin was het voor de industrie en bouw ook wel makkelijk scoren in die derde maand van het jaar, aangezien de groei werd afgezet tegen die eerste maanden.

Veel orders de deur uit

Maar de weg naar boven is nu ingezet, denken economen. Zij baseren dat optimisme onder andere op de vele orders die inkoopmanagers van bedrijven inmiddels de deur uit doen. Zie die orders als opdrachten aan de industrie om aan de slag te gaan. Orders aan de maakindustrie stegen in maart met 3 procent ten opzichte van februari, zo maakte Destatis donderdag bekend. Dat is veel meer dan analisten vooraf hadden ingeschat.

En vergeleken met februari van 2020, dus vóór alle economische ellende begon, valt het aantal orders zelfs 9,1 procent hoger uit. Dat duidt op een langverwachte inhaalslag.

Toch kent de weg naar boven nog wel wat hobbels, zoals het wereldwijde tekort aan computerchips. Jens Ulbrich, hoofdeconoom van de Duitse centrale bank, waarschuwde daar vorige week nog voor. Autofabrieken zijn er al om stilgelegd en nu beginnen ook de fabrikanten van elektrische consumentenproducten het tekort te merken. Hoe groot de wissel is die de chips op de economie trekken is volgens Ulbrich lastig te zeggen: filter daar de effecten van de afgenomen export naar het Verenigd Koninkrijk door de brexit bijvoorbeeld maar eens uit.

Nog een extra zetje

Ulbrich denkt dat de chipsituatie pas ná het tweede kwartaal stabiliseert. De topman van de Duitse autobouwer BMW, Oliver Zipse, is nog pessimistischer. Het kan zo twee jaar duren voordat vraag en aanbod op de chipmarkt ‘weer in evenwicht zijn’, zei hij vrijdag.

Volgens Brzeski van ING remt het chiptekort de industrie dan wel wat in haar groei, maar is van volledig fnuiken geen sprake. Voor het komende kwartaal verwacht ING een economische groei in Duitsland van ‘ruim 2 procent’, zegt hij. Anders dan in Nederland zit de horeca daar nog even dicht. Als die ook opengaat, geeft dat de situatie nog een extra zetje.

Op pre-coronaniveau is het land overigens nog niet. De omvang van de hele economie is nog altijd 4,9 procent kleiner dan in december 2019, meldt statistiekbureau Destatis.

Lees ook:

Duitse economie nog harder onderuit dan voorspeld, Europa volgt

Naast Amerika krijgt ook de motor van de Europese economie een grote tik in de coronacrisis. De Duitse economie krimpt harder dan gedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden