Betalen

De pinpassen van Maestro gaan uit onze portemonnee verdwijnen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op termijn moeten alle betaalpassen van Maestro verdwijnen, zodat Nederland als het om betaalmogelijkheden gaat meer in de pas loopt met andere landen.

Je kunt er bijna overal in Europa mee afrekenen bij de kassa, maar ze zouden niet meer van deze tijd zijn. De huidige debetkaarten met de merknaam Maestro erop gaan langzaam verdwijnen, zo maakte betaalbedrijf Mastercard woensdag bekend. De opvolger, Debit Mastercard, is volgens het bedrijf meer toegesneden op een wereld waarin mensen niet alleen afrekenen aan een fysieke kassa, maar ook online.

Banken zullen halverwege 2023 beginnen met het vervangen van de oude Maestro-kaarten, zodra die verlopen zijn of verloren raken. Zolang oude pasjes nog niet zijn verlopen, kunnen consumenten er ook ná 2023 nog gewoon mee betalen in winkels.

Niet buiten Europa

Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 400 miljoen Maestro-pasjes in omloop, te herkennen aan de deels in elkaar overlopende blauwe en rode bolletjes. Ze werken voornamelijk bij fysieke winkelkassa’s, niet bij alle online betalingen. Daar is de inmiddels dertig jaar oude technologie achter Maestro niet op berekend. Bovendien werkt Maestro wel in veel Europese landen, waar je ermee aan de kassa kunt afrekenen, maar daarbuiten niet. In een McDonalds in New York moet je met Maestro eerst naar een geldautomaat op straat om vervolgens cash af te rekenen.

Vandaar dat het nu tijd is om de debetkaarten te ‘upgraden’, zoals Mastercard het verwoordt in een persbericht. Consumenten hoeven er weinig of niets voor te doen: halverwege 2023 krijgen die vanzelf een nieuwe kaart toegestuurd als hun oude om wat voor reden dan ook niet meer bruikbaar is. Mastercard laat weten dat de nieuwe kaart automatisch aan de lopende betaalrekening wordt gekoppeld. Aan het gebruik ervan verandert niets, behalve dat de klant veel meer mogelijkheden krijgt om ‘winkel- en reiservaring naadloos te laten verlopen’. Met dat laatste doelt Mastercard op het feit dat de nieuwe kaarten, net als creditkaarten, gebruikt kunnen worden als garantie bij het maken van reisboekingen.

Betaalautomaten hebben alleen een software-update nodig

Nu kun je in veel Nederlandse fysieke winkels alleen nog betalen met Maestro-kaarten, of met de vergelijkbare V Pay-pasjes van Mastercards concurrent Visa. Daarmee loopt Nederland achter op andere Europese landen, waar klanten ook met de nieuwe generatie debetkaarten kunnen afrekenen. Debit Mastercard (en Visa’s Visa Debit) zijn daar al meer gemeengoed. Dat maakt dat buitenlandse toeristen, waaronder volgens Betaalvereniging Nederland vooral veel Belgen en Duitsers, hier bij de kassa alleen nog met contant geld uit de voeten kunnen. Dat is één van de redenen waarom Betaalvereniging Nederland bredere acceptatie van de nieuwe generatie pasjes toejuicht.

Een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland stelt dat ondernemers hun betaalautomaten vrij makkelijk kunnen uitbreiden zodat die ook die nieuwere pasjes herkennen. “Ondernemers gaan naar hun betaalinstelling, bijvoorbeeld hun bank, en vragen of die hun contract kan uitbreiden naar Debit Mastercard of Visa Debit. Dat is een software-update die een bank op afstand kan uitvoeren.” Betaalvereniging verwacht dat mensen vanaf eind volgend jaar bijna overal met de nieuwe kaarten kunnen betalen.

Oude kaarten blijven bruikbaar

De oude Maestro-kaarten blijven bruikbaar, ook nadat Mastercard die vanaf halverwege 2023 gaat uitfaseren. “Een Maestro-kaart is vijf jaar geldig. Wie in januari 2023 een nieuwe Maestro-kaart krijgt, kan die tot in 2028 gebruiken.”

Voor banken verandert er meer, zegt de woordvoerder. Nieuwe banken zoals Bunq werken al met de nieuwe debet-technologie. Maar grootbanken als ABN Amro, Rabobank en ING moeten hun it-systemen aanpassen om de nieuwe pasjes op een juiste manier aan de betaalrekeningen te koppelen. “Daar weten ze van, en de klant merkt er niets van”, zegt hij.

Lees ook:

Contant geld pinnen kost steeds vaker geld, kwetsbaren zijn de dupe

De kosten voor het pinnen van contant geld nemen toe. Daardoor komen kwetsbare groepen zoals ouderen, digibeten,mensen in armoede en laaggeletterden, in de knel, vreest het Nibud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden