Pensioen

De pensioenfondsen zitten iets minder krap, maar de nood blijft hoog

Sportieve senioren nemen deel aan de rollatorloop in het Olympisch Stadion. Beeld ANP, Koen van Weel

Eindelijk gaat het ietsjes beter met de grote pensioenfondsen, al zijn ze er nog lang niet. 

Hij noemt het een sprankje hoop, de ietwat opgekrabbelde financiële gezondheid van pensioenfonds PFZW. Directeur Peter Borgdorff meldt vrijdagochtend een licht stijgende dekkingsgraad van het fonds voor zorgpersoneel, waar miljoenen deelnemers bij zijn aangesloten. Ook met de andere drie grote fondsen, overheidsfonds ABP en de twee metaalfondsen PME en PMT, gaat het een haartje beter, maakten zij vrijdag bekend.

Zij hadden tot aan augustus veel last van de almaar dalende rente. Met een lage rente is het heel duur om deelnemers in de (verre) toekomst een pensioen te beloven. Hoeveel fondsen dan ook binnenhalen met beleggingen, de waarde van hun toekomstige verplichtingen stijgen harder. 

Maar in september en oktober ging de rente licht omhoog en daarmee dus ook de dekkingsgraden (de verhouding tussen wat een fonds aan vermogen in huis heeft, en wat het nu en in de toekomst belooft uit te keren aan al haar deelnemers). Voor PFZW stijgt die naar ruim 94 procent, ABP zit op 93 procent en de twee metaalfondsen op ongeveer 95 en 96 procent.

Per fonds is dat een paar procent hoger dan een maand geleden, maar nog altijd komen ze vermogen tekort. Dat het zorgfonds nu een dekkingsgraad van 94 procent heeft, betekent dat het voor elke beloofde euro aan uitkeringen maar 94 cent in kas heeft.

Minister Koolmees is waarschijnlijk coulant

Zit een fonds vijf jaar lang onder de 104 procent, wat voor de metaalfondsen op 31 december waarschijnlijk het geval is en voor het zorg- en ambtenarenfonds een jaar later, dan moet het korten op de pensioenen. Net zolang tot de dekkingsgraad wel weer op acceptabele hoogte staat. In het pensioenakkoord van deze zomer is die ondergrens omlaag gebracht naar 100 procent, maar ook dat halen de fondsen dus niet. De grote boosdoener, de rente, mag dan wel opkrabbelen, maar is nog altijd historisch laag.

Overigens zal verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (sociale zaken) zich volgende week waarschijnlijk van zijn coulante kant laten zien, zo lekte deze week uit. Op woensdag 20 november komt hij met een Kamerbrief over de aanstaande kortingen, en naar verluidt zal hij kortingen in 2020 kwijtschelden zolang de dekkingsgraad niet onder de 90 procent duikt. Die kans is met de lichte rentestijging klein geworden, al is het afwachten tot de peildatum op 31 december.

Maar, zoals Borgdorff van het zorgfonds op zijn site schrijft: “Als een pensioenverlaging in 2020 al van de baan zou zijn, dan is dat nog geen oplossing voor de lange termijn. Er wordt niet opeens extra geld getoverd voor de pensioenen.”

Lees ook:

Korting op pensioen lijkt van de baan: Koolmees geeft pensioenfondsen jaar langer de tijd

Minister Koolmees werkt aan maatregelen om volgend jaar bij het gros van de pensioenen kortingen te voorkomen. Volgende week informeert hij de Kamer.

Koolmees vraagt gepensioneerden nog vijf weken geduld

Eind november laat minister Koolmees weten of hij mogelijkheden ziet om korting op pensioenen te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden