Pensioenen

De pensioenen gaan toch niet omlaag, maar ze gaan ook niet omhoog

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vakbond CNV en ouderenorganisaties willen dat de pensioenen omhoog gaan, maar dat zit er niet in, zeggen de grote fondsen.

ANP

Het gevaar van pensioenkortingen lijkt afgewend voor veel gepensioneerden. De fondsen ABP (ambtenaren), PME (metalektro) en PFZW (zorg en welzijn) verwachten niet te hoeven korten. Maar een verhoging van de pensioenen zit er waarschijnlijk ook niet in, zegt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool in het kwartaalbericht van het grootste pensioenfonds van Nederland.

De grote fondsen komen er de laatste tijd steeds beter voor te staan, deels door de stijgende koersen van aandelen maar sinds kort ook dankzij de licht opgelopen rentes op de financiële markten. Maar anders dan bij veel kleinere fondsen is hun financiële positie nog niet voldoende verbeterd voor het verhogen van de pensioenuitkeringen met de inflatie mee, wat ook wel indexeren wordt genoemd. “We begrijpen de roep om verhoging van het pensioen, maar de realiteit is dat de huidige regels, die voor alle fondsen gelden, daarvoor geen ruimte bieden”, aldus Wortmann-Kool.

‘We zouden graag indexeren’

De dekkingsgraad van ABP is, zo blijkt uit het kwartaalbericht, opgelopen tot ruim 105 procent. Dat betekent dat het ambtenarenfonds voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen weer ruim 1,05 euro in kas heeft. Om te kunnen indexeren, moeten fondsen er alleen nog beter voor staan. Bij zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PMT en PME is de situatie niet heel anders. Daar bevinden de graadmeters zich op respectievelijk 102, afgerond 103 en bijna 105 procent. “Wij zouden ook graag indexeren, maar ondanks de stijging is daar helaas voor onze deelnemers nog geen zicht op”, zegt Jos Brocken, werknemersvoorzitter van PMT.

Vakbond CNV heeft weinig begrip voor het uitstellen van een verhoging van de pensioenen. Daarbij wijst pensioenonderhandelaar Patrick Fey op de sterk opgelopen prijzen. “Mede doordat de inflatie nu zo snel stijgt door de hoge benzine- en gasprijzen, moet indexatie snel plaatsvinden.” Seniorenorganisaties Koepel Gepensioneerden, Anbo, KBO-PCOB en Noom roepen het kabinet op om het verhogen van de pensioenen nu eindelijk mogelijk te maken. “De meeste pensioenfondsen komen al veertien jaar niet aan indexatie toe. Dat is echt absurd.”

Onderzoeksbureau Aon becijferde onlangs dat de Nederlandse pensioenfondsen gemiddeld al op een dekkingsgraad zitten van 110 procent. Voor veel andere Nederlandse fondsen lijkt een beperkte pensioenverhoging daarmee wel dichterbij te komen. Of dit werkelijk gebeurt, hangt ervan af hoe een fonds er eind dit jaar precies voor staat. Van de grotere fondsen staat Bpfbouw er wel al langer goed voor. Daar is de dekkingsgraad inmiddels opgelopen tot meer dan 122 procent. Bij Bpfbouw zijn de pensioenen de laatste jaren ook al wat omhooggegaan.

Lees ook:

De speurtocht naar een pensioen dat de klimaatcrisis helpt op te lossen

Pensioenzaken uitzoeken klinkt saai en lastig. Toch loont het om er even goed voor te gaan zitten. Hoe een pensioenfonds je geld beheert, heeft grote gevolgen voor het klimaat, negatief óf positief. ‘Schrijf samen met collega’s eens een pittige brief.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden