Economie Indexeren

De pensioenen gaan niet omhoog, de pensioenpremies wél

ABP-voorzitter Corien Wortmann met koningin Máxima, tijdens het openen van de Pensioen3daagse eerder deze maand. Beeld ANP

Pensioenuitkeringen laten meebewegen met stijgende consumentenprijzen zit er nog steeds niet in, ondertussen gaan de premies straks omhoog.

Opnieuw heeft overheidsfonds ABP geen financiële ruimte om de pensioenuitkeringen te laten meebewegen met de stijgende consumentenprijzen. Inmiddels lopen gepensioneerden nu 19,1 procent achter op de inflatie sinds de crisis in 2008. Dat meldt ABP in een persbericht over de vooruitzichten voor volgend jaar.

Ook voor andere grote fondsen als PFZW (voor zorgpersoneel) en PME en PMT (voor de metaalsector) zit er geen indexatie in. Daarvoor is hun dekkingsgraad te laag: de verhouding tot wat ze aan vermogen in huis hebben en wat ze aan hun deelnemers verplicht zijn uit te keren. Bij een dekkingsgraad van 100 procent hebben ze een euro in kas voor elke euro die ze nu en in de toekomst moeten uitkeren. Indexeren mag in het huidige pensioenstelsel pas (gedeeltelijk) vanaf een dekkingsgraad van 110 procent. Dit terwijl de grote fondsen nu bijna allemaal onder de 100 zitten.

Koopkracht

De bedoeling is dat er in het nieuwe pensioenstelsel sneller geïndexeerd kan worden. Al boven een dekkingsgraad van 100 procent mag dat dan gedeeltelijk. Maar dat akkoord moet nog uitgewerkt worden. Voor de koopkracht van ouderen scheelt het nog iets dat hun AOW-uitkering wél mee stijgt met stijgende consumentenprijzen. Mensen met een laag aanvullend pensioen worden door gebrek aan indexatie dus het minst hard geraakt. 

De voornaamste reden voor die uitblijvende indexatie is de huidige lage rente. Daardoor is het heel duur geworden om te sparen, en dus om pensioen op te bouwen voor later. Dat werkt ook door in wat er aan ingelegde premies nodig is. Vooral vanaf 2021 zullen werkenden meer van hun brutoloon naar hun oude dag zien verdwijnen. 

Dat komt deels doordat pensioenfondsen straks niet meer aan ‘premiedemping’ mogen doen: premies rekenen die niet kostendekkend zijn. Fondsen beloven nu soms nog een euro aan pensioen bij een premie-inleg van slechts 70 cent. De overige 30 cent komt dan uit het fondsvermogen, wat de financiële gezondheid van dat fonds dan weer niet ten goede komt. 

Opbouw

Maar die praktijk is straks niet meer toegestaan volgens het pensioen­akkoord. De premies zullen daarom in sommige gevallen fors omhoog moeten. Is daar geen ruimte voor, dan moet de opbouw van werkenden omlaag. Daar moeten fondsen samen met sociale partners over nadenken.

Voor volgend jaar weet PFZW een premieverhoging nog af te houden, mede door een negatief advies van diens verantwoordingsorgaan. Bij ABP gaat de premie in 2020 wel iets omhoog, zij het heel licht. Voor iemand die bruto 3500 euro per maand verdient, gaat het netto per maand maar om één euro extra.

Lees ook:

Alleen al bij het woord pensioen beginnen veel ouderen te tieren

Hoe probeert de brede én succesvolle coalitie van boze ouderen te krijgen wat ze wil in de pensioendiscussie? En wat willen ze dan precies?

Korting op pensioen lijkt van de baan: Koolmees geeft pensioenfondsen jaar langer de tijd

Minister Koolmees werkt aan maatregelen om volgend jaar bij het gros van de pensioenen kortingen te voorkomen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden