Coronacrisis

De olieruzie is voorbij, maar het olie-overschot niet

Een olietank in de Amerikaanse staat Texas. Beeld Reuters

Rusland en Saudi-Arabië verminderen hun olieproductie. Toch is de kans groot dat olie (nog) goedkoper zal worden. 

Veel beurzen zijn op Goede Vrijdag dicht en de oliehandel ook. Jammer, want zo blijft nog even onduidelijk hoe de markten de afspraken beoordelen die een twintigtal olie producerende landen (lees: Rusland en Saudi-Arabië, die zijn dominant) donderdag maakten over de beperking van hun productie. Door die afspraken hopen zij de olieprijzen te stutten.

Het is, op het eerste gezicht, een verstrekkend, akkoord. De betrokken landen gaan in mei en juni dagelijks tien miljoen vaten minder oppompen. Dat staat gelijk aan 23 procent van hun productie. Nooit eerder is er zo’n grote reductie afgesproken. Rusland en Saudi-Arabië leveren samen 5 miljoen vaten in. Ze gaan dus doen wat ze begin maart niet deden. Toen weigerde Rusland een klem te zetten op zijn oliekranen en reageerde Saudi-Arabië door zijn productie fors te verhogen. Met een enorme prijsdaling van olie als gevolg.

Sluiten is duur

Wordt olie nu duurder? Waarschijnlijk niet. Vorig jaar werden er dagelijks bijna 100 miljoen vaten in de wereld geproduceerd. Als Rusland, Saudi-Arabië en de andere olielanden hun afspraken nakomen, gaan daar tien miljoen vaten vanaf. Resteren zo’n 85 à 90 miljoen vaten. Terwijl de vraag naar olie door de coronacrisis nu rond de 70 of 80 miljoen vaten moet liggen – misschien lager, niemand die dat precies weet.

Wat gaan al die andere producenten dan doen? Wellicht dat Amerikaanse bedrijven een rem op hun productie zetten. Misschien doen de Shells, Totals en BP’s dat ook. Wellicht gaan in de VS kleinere olieproducenten over de kop. Maar zeker is dat niet. Bedrijven sluiten hun velden pas als dat echt niet anders kan, als zij bijna niets voor hun olie krijgen. Sluiten is duur en risicovol: het kan zijn dat een veld na sluiting niet meer te gebruiken is.

Dikke kans dus dat er een overvloed van olie blijft. En dat die olie niet meer op te slaan is. 

Lees ook: 

Er is nu nauwelijks vraag naar, toch gaat de productie van olie, kerosine en benzine door

Wat groot is en veel geld kost, zet je niet snel stil. Dus gaat de productie van olie, kerosine, benzine en diesel maa r door, ook in coronatijden. Alleen: hoelang nog?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden