Visvangst

De Nederlandse vissersvloot krijgt een flinke klap van de coronacrisis, en daar blijft het niet bij

De Nederlandse vissersvloot kampt met tal van tegenslagen. Beeld ANP
De Nederlandse vissersvloot kampt met tal van tegenslagen.Beeld ANP

Het is niet alleen het coronavirus dat de Nederlandse vissersvloot over woeste golven jaagt. De branche heeft meerdere winden tegen.

Joost van Velzen

Dat er nog winst wordt gemaakt is zo ongeveer het enige goede nieuws voor de Nederlandse vissersvloot. De kottersector, veruit de grootste tak van de Nederlandse vloot, sloot het jaar 2019 af met een geschat resultaat van tussen de 13 en 20 miljoen euro. Dat maakt Wageningen Economic Research bekend. Aanzienlijk minder dan de 48 miljoen euro winst die de kottervloot in 2018 nog kon bijschrijven.

De omzet van de kottervloot nam eveneens fors af. Van 305 miljoen euro in 2018 naar 234 miljoen vorig jaar. “Er is gewoon veel en veel minder vis gevangen”, zegt Arie Mol, specialist visserij bij Wageningen Economic Research.

Van veel soorten vis werden minder kilo's aan land gebracht. Vergeleken met 2018 kwamen de kotters met 20 procent minder vis thuis: 64 miljoen kilo. Dat komt voor een groot deel door een afname van het aantal gevangen garnalen. Toch zakte de garnalenprijs naar 2,90 euro per kilo per levend gewicht. De reden daarvan is dat in de vrieshuizen nog genoeg garnalen aanwezig waren van de recordvangsten in 2018. De daling in zowel de aantallen garnalen als in de prijs leidde voor de garnalensector tot een geschat verlies van ruim 6 miljoen euro.

Als gevolg van de corona-maatregelen in de pelcentra in Marokko is de pelcapaciteit zeer beperkt. Dat duidt er volgens ‘Wageningen’ op, dat ook 2020 voor de garnalensector een slecht jaar zal worden.

De ellende blijft niet beperkt tot de garnalen.

Nog meer zorgen

De coronacrisis deelt aan de héle visserijsector een venijnige tik uit. Veel restaurants zijn dicht of trekken veel minder bezoekers en dus daalt de prijs van diverse vissoorten. Doordat de coronapandemie ook negatieve impact heeft op de werkgelegenheid – en daarmee de inkomens, toerisme en valutakoersen – is de verwachting dat de besteding aan visproducten de komende tijd daalt.

Naast de gevolgen van het virus hebben de Nederlandse vissers nog allerlei andere zorgen voor de boeg. Ingrijpende ontwikkelingen die de sector vrijwel zeker nog meer pijn gaan doen. In het Noordzeeakkoord, waar eerder dit jaar de vissers hun handtekening niet onder wilden zetten, zijn afspraken gemaakt over ruimteverdeling op de Noordzee. Visserijspecialist Arie Mol: “De Noordzee gaat op andere manieren worden gebruikt. Door de komst van windmolenparken is er minder visgrond. Omdat natuurorganisaties ter compensatie van die windmolens ook delen van de zee claimen, gaat er dus van twee kanten visgrond verloren voor de Nederlandse vloot.”

Daarnaast kampen vissers nog met de nasleep van het pulsverbod, dat tot 2021 in fases wordt ingevoerd. Momenteel mogen nog maar 15 kotters van de oorspronkelijk 84 schepen met deze techniek vissen, en in juli 2021 valt ook voor hen het doek. Pulsvissers maken ­gebruik van sleepnetten met elektroden die schokken geven, waardoor de in het zand verscholen platvissen door een schrikreactie opspringen en zo in het net belanden. Vissen vangen met stroomstoten vergt tot 40 procent minder brandstof en levert meer vangst op, maar de methode riep veel kritiek op van dierenactivisten. Door het verbod lopen de brandstofkosten op voor de Nederlandse vissers. In 2019 bedroegen die 51 miljoen euro, 22 procent van de totale opbrengst van de kottervisserij. De nog altijd niet afgeronde brexit en sterk teruglopende schol- en tongvangsten completeren het sombere perspectief.

Een houvast voor de visserijbranche is nog wel de aanhoudende groei in de vraag naar Nederlandse vis en schaal- en schelpdieren vanuit het buitenland. De exportwaarde van Nederlandse bedrijven groeide in 2019 met 5 procent ten opzichte van 2018 tot circa 4 miljard euro. Veruit het grootste deel van de Nederlandse vis gaat naar de landen van de EU, met 75 procent van de totale export in euro's. Vooral zalm en kabeljauw zijn populair.

Lees ook:

De Nederlandse visserij worstelt met Europa en gaat een onzekere toekomst tegemoet

De vloot kijkt angstig naar ontwikkelingen rond de pulsvisserij, windmolenparken en Brexit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden