Verificatie

De Nederlandsche Bank versoepelt eisen voor cryptohandelaren

Een munt met daarop het bitcoinlogo op het kantoor van Bitonic, een bedrijf dat euro’s omwisselt in bitcoins of andere cryptovaluta.  Beeld ANP, Remko de Waal
Een munt met daarop het bitcoinlogo op het kantoor van Bitonic, een bedrijf dat euro’s omwisselt in bitcoins of andere cryptovaluta.Beeld ANP, Remko de Waal

Het bedrijf Bitonic hoeft klanten niet langer bij elke transactie om een schermafbeelding te vragen.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de richtlijnen voor cryptodienstverleners aangepast als gevolg van een procedure die door het bedrijf Bitonic was aangespannen. Voortaan hoeven aanbieders van bijvoorbeeld bitcoins niet langer bij elke transactie vast te stellen of de ontvanger ook daadwerkelijk de eigenaar is van de zogenoemde crypto-wallet.

Bij Bitonic kunnen klanten bitcoins aanschaffen en vervolgens bewaren in een digitale portemonnee. De wijziging in de regels betekent volgens Bitonic dat ze hun klanten niet langer bij iedere transactie hoeven te vragen om een schermafbeelding te maken van hun portefeuille ter controle. Het bedrijf laat weten deze verificatiemaatregel zo snel mogelijk te verwijderen.

Anders dan een bankrekening heeft een cryptowallet geen vast nummer. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat een wallet aan een bepaalde persoon toebehoort. Maar de Sanctiewet vereist dat aanbieders van cryptodiensten wel maatregelen treffen om te voorkomen dat er bedragen worden overgemaakt naar personen op de sanctielijst. Daarop staan personen of organisaties die bijvoorbeeld betrokken zijn bij terrorisme.

Risicogebaseerd

DNB komt nu met een toevoeging: “Deze eis kan risicogebaseerd worden ingevuld.” Dat betekent dat een aanbieder bij risicovolle, opvallende transacties scherp moet opletten. Bijvoorbeeld als er opeens een hoog bedrag wordt overgemaakt. Bij voorspelbare of alledaagse transacties is het risico veel kleiner. Bij de acceptatie van een klant verifieert cryptodienstverlener Bitonic diens identiteit en woonplaats al.

Bitonic was een rechtszaak begonnen tegen DNB en zes weken terug gaf de rechter Bitonic deels gelijk. Nu versoepelt DNB dus de eisen voor cryptohandelaren. “De wet biedt ruimte aan aanbieders om de oplossingen te kiezen die het beste bij hen en hun cliënten passen, alsmede bij het risico dat een relatie niet de opgegeven ontvanger of verzender is van de crypto”, erkent DNB.

Lees ook:

DNB moet streng bitcoin-beleid beter uitleggen van de rechter

De Nederlandsche Bank lijkt te streng op te treden tegen bedrijven die bitcoins en andere virtuele valuta aanbieden aan klanten, oordeelt de rechter in een voorlopige uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden