Coronacrisis
De malaise op de automarkt betekent miljoenenverlies voor chipmaker NXP
Technologie uit Eindhoven helpt chauffeurs op de weg te blijven en beheert de accu’s van elektrische auto’s. Door de malaise in de autobranche verwacht chipmaker NXP nu een flink verlies.
2020 had het jaar moeten zijn waarin chipmaker NXP Semiconductors uit Eindhoven zou opkrabbelen. In februari leek dat ook te gaan lukken. Na een ‘zeer uitdagende terugval in de chipindustrie’ trok de auto-industrie weer aan en was het ergste achter de rug, dacht topman Richard Clemmer. Inmiddels is alles anders en houdt het bedrijf voor het lopende kwartaal rekening met een verlies van 237 miljoen dollar.
De uit Philips voortgekomen onderneming denkt dat de omzet in het tweede kwartaal met zo’n 20 procent terugvalt, vergeleken met een jaar eerder. In het eerste kwartaal bedroeg de omzet ruim 2 miljard dollar en was het operationele resultaat 68 miljoen dollar positief, maakte NXP dinsdag bekend. De slechte vooruitzichten hebben vooral te maken met de malaise in de auto-industrie, die goed is voor bijna de helft van de omzet van NXP. Door de coronacrisis zijn veel autofabrieken gesloten.
Internet of things
De gezondheid van de werknemers heeft nu alle aandacht, zegt Clemmer in een reactie op de cijfers. Dat zijn 30.000 werknemers in ruim dertig landen. Door de crisis zijn de ontwikkelingen in de markt moeilijk te voorspellen, gaat de Amerikaanse CEO verder. “We moeten navigeren in een lastige en beweeglijke omgeving. We werken nauwgezet samen met onze directe en distributiepartners om de vraag van onze klanten te kunnen voorspellen. Zowel in de wereldwijde automarkt als de industriële markten.”
2019 was een slecht jaar omdat de omzet met 6 procent daalde tot 8,8 miljard dollar. Dat kwam mede door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Die maakte klanten voorzichtig.
De nabije toekomst mag dan mistig zijn, NXP verwacht komende jaren goede zaken te doen. Zet er het woord smart voor, of slim, en NXP kan er geld mee verdienen: slimme auto’s, slimme huizen, slimme horloges, slimme koelkasten. Onder de noemer internet of things worden apparaten op internet aangesloten, zodat ze kunnen communiceren. NXP levert daarvoor technologie en legt zelf de nadruk op veilige oplossingen.
Kroonjuwelen
Voor de auto-industrie verwacht NXP veel van radarchips, die de chauffeur ondersteunen bij het rijden, en van chips voor het batterijbeheer in elektrische auto’s. Kroonjuwelen noemde NXP deze twee chipvarianten in het ‘Eindhovens Dagblad’. Ook kwam NXP laatst met een digitale autosleutel: een code op de smartphone. Deze digisleutel gebruikt de chip waarmee smartphones kunnen betalen.
Verder houdt het bedrijf zich bezig met robots in de industrie en de communicatie-infrastructuur. Het snelle mobiele 5G-internet biedt NXP grote kansen.
NXP – oftewel Next Experience – is in 2006 voortgekomen uit de halfgeleidertak van Philips. Clemmer nam in 2009 het roer over van de huidige Philips-topman Frans van Houten. Hij reorganiseerde NXP, verkleinde de schuldenlast en maakte het bedrijf winstgevender. Binnenkort vertrekt Clemmer naar de Amerikaanse computermaker HP en neemt zijn Duitse collega Kurt Sievers de positie van CEO over.
Clemmer rondde in februari nog de verkoop af van bedrijfsonderdeel Voice and Audio Solutions (VAS). Deze transactie leverde netto 110 miljoen dollar op. Goodix Technology is de koper: een Chinees bedrijf uit Shenzhen dat gespecialiseerd is in biometrische identificatiemethodes voor bijvoorbeeld smartphones. Met de gekochte technologie kan Goodix meer gaan doen met stembesturing van apparaten.
Lees ook:
Signify – voorheen Philips – hoopt de crisis met minder loonkosten door te komen
Offers van personeel en steun van verschillende overheden moeten lampenfabrikant Signify verlichting brengen tijdens de coronacrisis.