Werkvloer

De loonkloof dichten? Praat met collega’s over je salaris

null Beeld  Studio Trouw
Beeld Studio Trouw

Mannen die om loonsverhoging vragen, krijgen die vaker toegekend dan vrouwen, blijkt uit een enquête van vakbond CNV. De bond doet een oproep: bespreek je salaris met collega’s.

Barbara Vollebregt

Van bijna 60 procent van de mannen die om loonsverhoging vragen wordt dit verzoek ingewilligd. Bij vrouwen is dit slechts 42 procent. Mannen krijgen bovendien bij een goede beoordeling ruim twee keer vaker loonsverhoging dan vrouwen. Ook worden met mannen, buiten de cao om, drie keer zo vaak extra afspraken gemaakt over beloning als met vrouwen.

Dat blijkt uit een nieuwe enquête van vakbond CNV onder 3300 leden. Piet Fortuin, voorzitter van de vakbond: “Vaak wordt dit probleem bij vrouwen neergelegd: ze moeten er vaker om vragen, assertiever zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat het verzoek om loonsverhoging bij vrouwen echter minder vaak wordt gehonoreerd. Onbestaanbaar. Zeker in een tijd waarin vrouwen inmiddels hoger opgeleid zijn dan mannen.”

Vrouwen worden gezien als veeleisend, mannen als assertief

Uit een eerder onderzoek van de Amerikaanse Harvard Universiteit blijkt dat op vrouwen negatiever wordt gereageerd als zij om loonsverhoging vragen. Vrouwen worden gezien als veeleisend, terwijl zo’n verzoek bij mannen als een teken van assertiviteit wordt gezien. Dat heeft alles te maken met genderstereotyperingen, zegt socioloog Babette Pouwels.

CNV roept nu zowel mannen als vrouwen op om open te zijn over hun loon. Uit het onderzoek van de vakbond blijkt namelijk dat minder dan de helft van de 3000 ondervraagden weet hoeveel hun naaste collega’s verdienen. Mannen weten dat wel vaker (50 procent) dan vrouwen (43 procent). Bijna de helft van alle ondervraagden geeft aan dat ze om loonsverhoging vragen zodra ze weten dat collega’s die hetzelfde werk doen meer verdienen.

Fortuin: “Wij roepen heel Nederland op om open te zijn over het eigen salaris. Het taboe moet eraf. Verdien je aantoonbaar en onverklaarbaar minder dan je collega die hetzelfde werk doet, vraag dan om salarisverhoging.”

Voor wie individueel wordt benadeeld, start het CNV een zaak

De vakbond vraagt leden die het vermoeden hebben dat ze niet gelijk worden beloond daar een melding van te maken. Voor wie individueel wordt benadeeld, kan het CNV een individuele zaak starten. Een algemene melding is daarnaast ook mogelijk: het CNV gaat dan, indien nodig, het gesprek aan met de werkgever, zonder de naam van de melder te noemen.

Bij cao-onderhandelingen maakt het CNV op dit moment afspraken over gelijke beloning. Fortuin: “Veel mensen denken dat de gelijke beloning in de cao is geregeld. Helaas is dit niet het geval en blijven er verschillen. Buiten de cao om worden er vaak afspraken gemaakt over extra beloning. Als wij vermoeden dat er geen sprake is van gelijke beloning, stellen we een onderzoek in. Het bedrijf moet dan aantonen dat de lonen in het bedrijf gelijk zijn.”

Lees ook:

EU-wetgeving moet einde maken aan loondiscriminatie in bedrijven

Een nieuwe Europese richtlijn moet een einde maken aan loondiscriminatie tussen werknemers die in een bedrijf hetzelfde werk doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden