NieuwsGaswinning

De juridische kant van het Groningse gasdossier begint eindelijk duidelijk te worden

Voor de juridische kant was lange tijd weinig aandacht.Beeld ANP, Catrinus van der Veen

Na een lange aanlooptijd is er nu een boek over de juridische vraagstukken in het Groningse gasdossier.

Het leek schier onmogelijk: een boek schrijven over al die juridische haken en ogen aan het Groningse gaswinningsdossier. Steeds veranderde de nieuwste wet of regeling de situatie, weet Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Liever hielden hij en zijn tien co-auteurs het bij een lezing of een wetenschappelijk artikel. Toch ligt sinds dinsdag het boek ‘Juridische aspecten van gaswinning’ in de winkels.

Vanwaar nu dan toch een boek?

“Het begint eindelijk duidelijk te worden hoe alles eruit komt te zien. Eerder waren de ontwikkelingen, ook in juridisch opzicht, zo turbulent dat een boek schrijven gewoon niet mogelijk was. Dat merkte ik ook bij het schrijven van dit boek. Had ik net een hoofdstuk af, dan was het door nieuwe ontwikkelingen alweer verouderd. In de zomer lag het concept van het boek zelfs al bij de uitgever, maar toen kwam er ineens een nieuwe versie de Tijdelijke Wet Groningen.

‘Daarna was het nog wachten op een uitspraak van de Hoge Raad. Nu met name de omvang van de gaswinning en de schadeafhandeling meer uitgekristalliseerd zijn, hebben collega’s en ik de hoofdvragen op een rij gezet en daar een antwoord op gegeven. Voor de juridische kant was trouwens lange tijd weinig aandacht.”

Weinig aandacht? Die juridische kant is toch vrij essentieel in dit dossier?

“Er was meer oog voor de politieke, financiële, economische en psychologische kanten. Dat is ook niet zo gek. Op juridisch niveau was veel nog niet duidelijk. Aanvankelijk was de Nam aansprakelijk voor de schade die Groningers door de aardbevingen leden. De overheid verschool zich achter de aansprakelijkheid van de Nam, tot en met het laatste regeerakkoord aan toe. Betrekkelijk laat heeft ze de schadeafhandeling op zich genomen. Ook dat leidde tot meer aandacht voor de juridische kant.”

Wat leggen jullie precies uit in het boek?

“We buigen ons bijvoorbeeld over de vraag: wanneer is de schade veroorzaakt door gaswinning? Jarenlang werd deze vraag vooral technisch ­beantwoord. Staat wel vast dat die scheur door de aardbevingen komt? Of is er sprake van achterstallig ­onderhoud? Of komt de schade ­doordat het huis aan een drukke weg staat die voor veel trillingen zorgt? Het probleem is dat het antwoord nooit met 100 procent zekerheid is te geven. En juist juristen kunnen met die onzekerheid goed omgaan.”

Is jullie boek vooral uitleg of zit er ook een mening in?

“Het is vooral beschrijvend, analyserend en uitleggend. Af en toe ook sturend. Dan doen we een voorzichtige suggestie hoe iets misschien beter zou kunnen. Neem de versterking van huizen. Daar hebben we niet veel over kunnen schrijven, omdat de regelgeving nog amper van de grond is gekomen. Maar wel is duidelijk dat beslissingen over versterking nogal los van de schadeafhandeling worden genomen. Bovendien zijn er heel veel instanties bij betrokken en is onduidelijk wie de regie heeft. Op basis van het recht zou je kunnen zeggen dat sommige mensen ook uit juridisch oogpunt recht op versterking hebben. Dan is te verdedigen dat de instantie die juridisch de schade afhandelt ook een vinger in de juridische pap van de versterking moet hebben.”

Lees ook: 

Gronings echtpaar stelt de NAM aansprakelijk voor hun gaswinningstrauma

Een echtpaar uit het Groningse Losdorp stelt de Nam en de staat aansprakelijk voor de psychische schade die zij hebben geleden door de gaswinning in hun regio. Zij zijn de eersten die dat doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden