Een woning wordt voorzien van spouwmuurisolatie.

Warmtepomp

De Jonge mikt op een duurzaam huis voor iedereen (maar zover is het nog lang niet)

Een woning wordt voorzien van spouwmuurisolatie.Beeld Hollandse Hoogte

2,5 miljoen huizen moeten geïsoleerd worden, vindt minister De Jonge, en dat moet ook voor mensen met weinig geld betaalbaar zijn.

Hanne Obbink

Het moet. En het moet sneller. Sinds 1990 is de uitstoot van CO2 door woningen en andere gebouwen met 22 procent gedaald, en dat percentage moet uiterlijk in 2030 op minstens 55 komen te liggen. Hoe? Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting stuurde op 1 juni een plan over naar de Tweede Kamer.

Er is al veel gebeurd. Van alle koopwoningen heeft 90 procent dubbel glas en van 80 procent zijn gevel en dak geïsoleerd. Maar dat is niet genoeg. Tot 2030 moeten er nog 2,5 miljoen woningen geïsoleerd worden, schrijft De Jonge, zowel in de huur- als in de koopsector. Tegen die tijd moeten er ook 1 miljoen hybride warmtepompen zijn geïnstalleerd – vanaf 2026 worden die de standaard, kondigde hij twee weken geleden al aan. Huizen die niet aan nog nader te bepalen eisen op het gebied van isolatie voldoen, mogen vanaf 2030 niet meer verhuurd worden.

Ook de nieuwbouw moet duurzamer, en dat kan volgens De Jonge door veel meer woningen industrieel te laten voorfabriceren in fabrieken. Dat soort productieprocessen moet in 2030 de helft van de nieuwbouwmarkt gaan bedienen.

Productie van groen gas omhoog

De Jonge mikt niet alleen op energiebesparing, hij wil ook zorgen dat er meer duurzame energie gebruikt wordt. Daarom broedt hij op een plan voor een ‘bijmengverplichting’ voor gasleveranciers: die moeten groen gas toevoegen. Dat moet uiteindelijk 2,9 megaton CO2-uitstoot gaan schelen.

Daar moet nog wel wat voor gebeuren, want groen gas (uit vergisting van bijvoorbeeld groente-, fruit- en tuinafval) wordt in Nederland nog niet veel geproduceerd. Die productie zal omhoog moeten, van 0,2 miljard kubieke meter nu naar het achtvoudige in 2030.

Mensen met een kleine portemonnee

Er zijn meer knelpunten. Huiseigenaren, maar ook gemeenten en bouwondernemingen weten niet goed genoeg waar ze aan toe zijn, somt De Jonge op. De cultuur in de bouw is te behoudend. Er is een tekort aan installatietechnici. Verhuurders zien dat verduurzaming hen wel geld kost, maar dat de opbrengst, lagere energiekosten, bij de huurders terechtkomt. En niet alle huiseigenaren kunnen de benodigde investeringen betalen.

Die hindernissen wil De Jonge weghalen, zegt hij, met ‘speciale aandacht voor mensen met een kleine portemonnee’. Daarom worden de regels rond zogeheten energiebespaarleningen en -hypotheken versoepeld; mensen met een laag inkomen kunnen straks bijvoorbeeld lenen tegen 0 procent rente.

Ook een bekende ergernis onder huiseigenaren, dat ze pas subsidie krijgen als ze alle verduurzamingsmaatregelen in één keer nemen, wordt aangepakt: voortaan komt die subsidie er ook als iemand eerst z’n gevel isoleert en pas daarna dubbel glas neemt. “Een duurzame woning moet tenslotte voor iedereen te betalen zijn”, stelt De Jonge. “We willen voorkomen dat mensen onnodig op hoge kosten worden gejaagd.”

Lees ook:

Een enorme verbouwing? Dat is bij een hybride warmtepomp niet nodig

Is de centrale verwarming stuk? Dan moet er vanaf 2026 een duurzamer alternatief, zoals een hybride warmtepomp, voor in de plaats komen. Maar over dat aangekondigde kabinetsplan bestaan nogal wat misverstanden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden