Productiecijfers

De industrie worstelt, maar verwacht een opleving

Een medewerker bij een assemblagelijn van Mini's bij autofabrikant VDL Nedcar in Born. De fabriek was ruim een maand dicht vanwege het coronavirus. Beeld ANP

De Nederlandse industrie produceerde in mei veel minder dan in mei vorig jaar. Maar betere tijden zijn op komst.  

De Nederlandse industrie heeft in mei nog veel last gehad van het coronavirus, net als in april. De productie lag in mei 12,5 procent lager dan in mei 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. In april lag de productie 11 procent lager dan in april vorig jaar. In maart was dat 1,9 procent lager.

Vooral in de transportmiddelenindustrie (auto’s, auto-onderdelen, (motor-)fietsen en onderdelen) was de daling van de productie enorm: 38,6 procent. Dat kwam doordat veel autofabrieken tijdelijk gesloten waren. Nederland bouwt en assembleert zelf niet veel auto’s, maar levert wel veel producten aan de auto-industrie. De productie lag wel wat hoger dan in april. In mei gingen een aantal autofabrieken weer open, onder meer in Duitsland en Frankrijk.

Problemen in de hele keten

Bij producenten die zich bezighouden met reparatie, onderhoud en service was de daling 28,6 procent. De Nederlandse chemie produceerde in mei 11 procent minder dan in mei 2019. Dat kwam vooral doordat er van autofabrikanten minder vraag naar chemieproducten was dan vorig jaar. Opvallend is dat ook de voedingsmiddelenindustrie in april (6,7 procent) en mei (8,6 procent) minder produceerde dan vorig jaar. Volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS komt dat vooral door problemen bij de toelevering. Omdat in andere landen veel fabrieken dicht moesten, konden zij niet leveren aan de Nederlandse industrie.

Eén sector produceerde in mei meer dan vorig jaar – en in april ook al. Dat was de machinebouw: vooral van grote machines, zoals de chipmachines van ASML en graafmachines, vaak voor de export. De productie daarvan was drie procent hoger dan in mei vorig jaar.

De verwachtingen zijn optimistisch

Van Mulligen kijkt met enig optimisme naar de komende maanden. Ondernemers in de industrie zijn optimistischer over de toekomst dan in mei. Zij verwachten dat de bedrijvigheid weer zal toenemen. Dat komt deels doordat in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië veel fabrieken zijn opengegaan die in april en een deel van mei nog waren gesloten.

Zo meldde het Franse bureau voor de statistiek dat de industriële productie in Frankrijk bijna 20 procent hoger was dan in april. De bouwproductie lag zelfs 120 procent hoger dan in april. Ook de Duitse en Spaanse industrie lieten in mei herstel zien, bleek eerder al. In april en maart ging de Franse industriële productie nog hard omlaag. Met name in april was de neergang fors, met een krimp van 20 procent op maandbasis.

Lees ook:
De chemie klimt alweer richting het niveau van voor de coronacrisis

Nederlandse chemiebedrijven draaien in coronatijd allemaal door, zij het op een wat lager pitje. Maar het dieptepunt lijkt voorbij.

Het gaat zo goed met de verkoop van tweedehands auto’s dat de coronadip alweer bijna is weggewerkt

Na een korte coronadip zijn gebruikte auto’s ineens niet aan te slepen. ‘De occasionmarkt is echt een aparte tak van sport geworden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden