Oversluiters en doorstromers

De Hypotheekshop merkt flinke toename hypotheekaanvragen

 Woningaanbod in een etalage van een makelaarskantoor in Amsterdam.  Beeld ANP, Ramon van Flymen
Woningaanbod in een etalage van een makelaarskantoor in Amsterdam.Beeld ANP, Ramon van Flymen
Redactie Trouw

Het aantal aanvragen voor hypotheken neemt de laatst weken flink toe, merkt De Hypotheekshop. Dat komt waarschijnlijk doordat meerdere banken recent de hypotheekrente wat hebben verhoogd en mensen bang zijn dat de rente nog verder stijgt. Zowel de Nederlandsche Bank (DNB) als ABN Amro kondigde onlangs aan dat de hypotheekrente de komende tijd “licht kan stijgen”.

De afgelopen twee weken waren er volgens De Hypotheekshop ruim 50 procent meer aanvragen, wat neerkomt op meer dan 15.000 aanvragen per week. Vooral oversluiters en doorstromers die op zoek zijn naar een volgende koopwoning sluiten momenteel een nieuwe hypotheek af. Zij veroorzaken de piek in hypotheekaanvragen, volgens De Hypotheekshop een van de hoogste in de afgelopen tien jaar.

Niet alle hypotheekverstrekkers voeren dezelfde rentewijzigingen door, constateert De Hypotheekshop. De grote banken hebben de hypotheekrente over het algemeen iets meer dan gemiddeld verhoogd. Deze banken hebben grote hypotheekportefeuilles en lijken volgens de hypotheekadviseur alvast voor te sorteren op de hogere kapitaalvereisten voor hypotheken die DNB instelt per 1 januari. DNB vindt namelijk dat de invoering van een ondergrens voor de meer risicovolle hypotheken noodzakelijk is. De reden daarvoor zijn de steeds verder stijgende huizenprijzen.

Lees ook:

Huizenkopers nemen onverantwoorde risico’s, waarschuwt DNB-baas Knot

DNB maakt zich zorgen over de woningmarkt. Dan gaat het vooral om de torenhoge schulden die huishoudens aangaan bij het afsluiten van een hypotheek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden