Kwartaalcijfers huizenmarkt

De huizenprijzen blijven stijgen en er staan minder woningen te koop, maar er is een sprankje hoop

null Beeld ANP
Beeld ANP

Er staan opnieuw minder woningen te koop en de prijzen blijven stijgen. Maar er zijn ook lichtpuntjes, zegt makelaarsvereniging NVM.

Barbara Vollebregt

Wat schaars is, wordt duurder. Zo ook koopwoningen, en de huizenprijzen gingen al door het dak. Maar er is hoop, want er lijkt een einde te komen aan het oneindige overbieden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Waar de afgelopen jaren het gemiddelde verschil tussen de vraagprijs en de daadwerkelijke verkoopprijs groter en groter werd, kwam er vorig kwartaal een einde aan die trend. Het gemiddelde verschil tussen de vraag- en verkoopprijs was in het vorige kwartaal namelijk even hoog als het kwartaal daarvoor (8,8 procent). “Daaruit ontlenen we de hoop dat de gekte stabiliseert. Al is gemiddeld 8,8 procent overbieden natuurlijk nog steeds heel veel", benadrukt NVM-bestuurslid Lana Gerssen.

Voor alle type koopwoningen, op twee-on­der-een-kap­wo­nin­gen na, geldt dat de verschillen tussen de vraagprijs en wat er daadwerkelijk betaald is, niet groter zijn geworden in het vierde kwartaal van 2021. In de praktijk zien de makelaars dat een groep woningzoekenden afhaakt. “Met name starters die keer op keer de deksel op hun neus krijgen omdat ze niet mee kunnen doen met overbieden”, zegt Gerssen.

Derde kwartaal stijging

Neemt niet weg dat de huizenprijzen in het afgelopen kwartaal opnieuw omhoog gingen. De vraagprijs steeg, met 3,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning was 438 duizend euro. Daarmee stijgen de verkoopprijzen al drie kwartalen achter elkaar met 20 procent, in vergelijking met een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2021 stegen de prijzen iets harder dan in het vierde kwartaal.

De prijsstijging komt onder meer doordat het aanbod van koopwoningen opnieuw is gedaald. De oorzaak van de huidige daling van beschikbare huizen ligt in het feit dat er steeds minder woningen te koop worden gezet. Er is een groot tekort aan woningaanbod, een aanbodcrisis dus. De vraag naar woningen is misschien wel groter dan ooit. Maar steeds meer woningbezitters wachten met het te koop zetten van de woning tot een nieuwe woning is gevonden.

En dus stonden aan het einde van het vorige kwartaal in ons land 15.600 woningen te koop, een derde minder dan een jaar daarvoor. In de regio Zuidwest-Drenthe daalde het aanbod in een jaar tijd het hardst, met 45 procent. Ook op de Veluwe en in het Gooi, in de Achterhoek en in het noordoosten van Brabant stonden 40 procent minder woningen te koop.

Doorstroming stokt, nieuwbouw stagneert

“Woningbezitters zetten hun woning niet te koop zonder uitzicht op een andere passende woning. Daarmee stokt de doorstroming en loopt de markt vast”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. NVM ziet tegelijkertijd de oplevering en de realisatie van nieuwbouwwoningen stagneren. “Een ruimer woningaanbod is cruciaal. We moeten de nieuwbouw snel op gang krijgen”, laat de voorzitter weten.

Hij heeft goede hoop dat het nieuwe kabinet slagen kan en gaat maken. In het regeerakkoord staat onder andere dat er 100.000 nieuwe woningen per jaar bijkomen. Dat is ambitieus en Hoes verwacht niet dat het doel voor dit jaar gehaald zal worden. “Maar de plannen zijn wel heel concreet en Hugo de Jonge (de nieuwe minister van volkshuisvesting) heeft voor die plannen ook een bak geld meegekregen.”

Dat er woningen bijkomen is van groot maatschappelijk belang, zegt Gerssen. “We zitten nu in een vicieuze cirkel. Een tweedeling in de maatschappij ligt op de loer waarbij woningbezitters en woningzoekers meer en meer tegenover elkaar komen te staan”, zegt ze. “Het wijzen en verwijten steekt al de kop op. Senioren worden erop aangesproken dat ze niet willen verhuizen. Er is domweg geen passend aanbod voor deze doelgroep”, aldus Gerssen. Ze doelt op een bericht van NOS en de regionale omroepen waarin gemeenten ‘honkvaste ouderen’ de schuld geven van de woningcrisis. Senioren zouden te veel grote huizen bezet houden.

NVM heeft de voorzichtige verwachting dat de huizenprijzen dit jaar met 10 procent zullen stijgen. Dat is een stuk minder dan waar de makelaars nu op uitkomen. “Er zit de hoop in dat de stijging van de huizenprijzen wat stabiliseert. Doordat we verwachten dat er nieuwe woningen bijkomen waardoor de doorstroming op gang kan komen”, zegt Gerssen. Hoes waarschuwt wel: “Niets is zo veranderlijk als de woningmarkt. Dus hecht maar niet te veel waarde aan dat cijfer.”

Lees ook:

De subsidiepot is al leeg: duizenden Groningers grijpen mis bij verbetering van hun woning

De subsidiepot voor Groningers die hun huizen willen opknappen, was gauw leeg, waardoor veel Groningers die wel in aanmerking komen voor die subsidie achter het net vissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden