IMF

De handelsoorlog eist zijn tol op de economie, ook in Nederland

IMF-econoom Gita Gopinath houdt met IMF-directeur Gian Maria Milesi-Ferretti een persconferentie over de wereldwijde economische groei. Beeld AFP, Olivier Douliery

Het IMF heeft zijn raming over de groei van de Nederlandse economie naar beneden bijgesteld tot 1,6 procent.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeivoorspelling voor de Nederlandse economie wederom verlaagd. Ook de prognoses van de wereldeconomie als geheel zijn naar beneden bijgesteld. Volgens het fonds begint de handelsoorlog steeds meer zijn tol te eisen.

Het IMF denkt dat de Nederlandse economie volgend jaar nog maar met 1,6 procent vooruitgaat. Bij de vorige raming in april voorzag het fonds voor 2020 nog een plus van 1,7 procent. De prognose voor dit jaar blijft staan op 1,8 procent groei. 

In haar voorjaarsraming was de organisatie al beduidend somberder geworden over de economische vooruitzichten voor Nederland. Overigens is het fonds nog wel altijd een tikkeltje positiever dan het Centraal Planbureau. Het CPB voorspelt een groei van slechts 1,5 procent in 2020, na 1,8 procent groei dit jaar.

Extra geld in infrastructuur

Wereldwijd hakt de handelsoorlog er steviger in. Waarschijnlijk neemt de wereldeconomie dit jaar nog maar 3 procent in omvang toe, wat volgens het IMF de minste groei is in jaren. Volgend jaar bedraagt de vooruitgang waarschijnlijk 3,4 procent. In beide gevallen is dit meerdere procentpunten minder dan het fonds eerder nog voor mogelijk hield.

IMF-econoom Gita Gopinath wijst op de sterke verslechtering van de productieactiviteit en de wereldhandel. De vele onzekerheden – naast de handelsoorlog ook de brexit – zijn schadelijk voor de investeringen. Daarnaast gaat de auto-industrie door een moeilijke periode. Dat laatste speelt vooral in Duitsland, waarover het IMF flink negatiever is geworden. De Duitse economie zal het volgend jaar waarschijnlijk met 0,5 procentpunt minder groeien dan eerder voorspeld. 

Om de economische groei meer aan te jagen zijn in de ogen van Gopinath maatregelen van overheden nodig. In haar toelichting herhaalde ze een eerder pleidooi van het IMF dat landen als Nederland en Duitsland extra geld moeten steken in onderzoek en infrastructuur. 

Lees ook:

Het IMF maakt zich zorgen over de wereldeconomie

Het IMF verwacht dat 70 procent van de wereldeconomie dit jaar afkoelt. De handelsspanningen en de brexit kunnen de problemen nog verergeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden