ReportageBemmel

De enige kans op overleving voor de dorpsboekhandel: acht liefhebbers runnen als vrijwilliger de zaak

Op de achtergrond staan van links naar rechts:  Lianne, Christina, Jan en Geno. Beeld Koen Verheijden
Op de achtergrond staan van links naar rechts: Lianne, Christina, Jan en Geno.Beeld Koen Verheijden

Boekhandel De Toren van Bemmel, in het Gelderse dorp Bemmel, maakt een doorstart als coöperatie. Acht boekenliefhebbers gaan als vrijwilliger de boekwinkel runnen. Het is de enige kans op overleving.

Een jongetje van een jaar of acht loopt over het rode tapijt naar binnen. “Ik zoek een heel, heel, heel vies boek. Hebben jullie dat?”

“Bedoel je een boek over poep misschien?”, vraagt Lianne Duiven aan de jonge klant. Ze is weliswaar boekenliefhebber en fervent lezer, maar ze heeft nog niet alle boeken in ‘haar’ boekwinkel paraat. “Nee, ik bedoel een Heel, heel, heel vies boek. Dat is de titel”, legt de jongen haar uit.

Duiven is een van de nieuwe partners van De Toren van Bemmel. Samen kochten ze de vorige eigenaar Jan Vinck uit en nu zijn ze met z’n achten eigenaar van de zaak. Ze investeerden om de boekwinkel overeind te houden en werken allemaal een dag in de week, op vrijwillige basis. Het plezier van een dag tussen de boeken is hun beloning.

Bemmel is een dorp met zo’n 12.000 inwoners, gelegen tussen de fruitboomgaarden en de uiterwaarden. De boekwinkel in Bemmel bestaat sinds 2002, Vinck werd in 2017 eigenaar. Het ging al een tijdje bergafwaarts met de zaak. Corona dwong tot radicale keuzes. De Koninklijke Boekverkopersbond schatte vorig jaar dat een op de drie boekhandels om zal vallen.

Een raadsel

Vinck wilde de boekhandel wel openhouden, maar hoe was hem een raadsel. Hij had vroeger voorbeelden gezien van coöperaties in ontwikkelingslanden, waarbij meerdere eigenaren een zaak bestieren. “Dat leek me een mooie constructie, dus enigszins naïef en onwetend besloot ik die sprong te wagen.” De Toren van Bemmel is een van de eerste boekhandels die op deze manier probeert overeind te blijven.

Nadat Vinck zijn wens voor een coöperatie uitsprak in de lokale krant, kwamen dorpsgenoten spontaan langs. Eén van hen was Geno Trimbos, inmiddels voorzitter van de coöperatie. “Ik ben hier opgegroeid en voor mij is een boekwinkel een belangrijke ontmoetingsplek en inspiratiebron. Ik wist direct dat ik mee wilde doen”, vertelt Trimbos, docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Ook Duiven komt uit Bemmel. Zij noemt het een mooi avontuur waar ze met z’n achten aan gaan beginnen. “Vanwege corona hebben we elkaar vooral online gesproken. Nu gaan we samen een zaak runnen. Dat is zeker spannend.”

Alles blijft zoals het was

De zaak is niet verbouwd of opgeknapt, alles blijft zoals het was. Wel hebben de acht eigenaren zich de afgelopen periode ingewerkt in het vak. De opening werd gepland op 1 mei, zonder groot feest. Zelfs zonder te weten of ze dan wel open mochten. Duiven: “Gelukkig mogen we nu ook echt klanten ontvangen. Al zijn het er niet meer dan drie tegelijkertijd, vanwege de beperkte oppervlakte.”

Vinck blijft de boeken selecteren en inkopen, omdat hij de meeste kennis en ervaring heeft. “Maar we brengen allemaal onze voorkeuren in, we willen ook met het aanbod wat meer experimenteren”, zegt Trimbos. Of het gaat lukken om de zaak overeind te houden, en dorpsbewoners te verleiden lokaal hun boeken te kopen, moet de komende tijd blijken. Trimbos: “We gaan niet per se voor winst, maar het moet wel voldoende opbrengen om geen verlies te draaien.”

Lees ook:

Boekhandel annex buurthuis viert dat deuren weer open mogen

Eindelijk mogen de boekhandels weer open! In veel winkels wordt daar op een feestelijke manier bij stilgestaan, zoals in het Utrechtse Savannah Bay.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden