Nieuws Europese Unie

De economie in de eurolanden groeit dit jaar maar matig

Bloemen voor de export op de veiling in Aalsmeer. Beeld anp

Internationale handelsspanningen en politieke onzekerheid temperen de groei in de eurolanden.

De economie in de eurolanden groeit dit jaar maar matig, met naar verwachting gemiddeld 1,2 procent. De Europese Commissie stelt daarom haar verwachting voor volgend jaar iets naar beneden bij tot 1,4 procent. 

Nederland blijft het een beetje beter doen dan gemiddeld, met 1,6 procent groei dit jaar en 1,5 procent in 2020, blijkt uit de zomerprognose van Brussel. Maar ook die groei is lager dan eerder werd verwacht. In Duitsland (0,5 procent) en vooral Italië (0,1 procent) ligt de groei dit jaar nagenoeg stil.

Volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis (financiële stabiliteit) wordt de veerkracht van de Europese economie op de proef gesteld door internationale handelsspanningen en politieke onzekerheid. Binnen de EU blijft het naderende vertrek van het Verenigd Koninkrijk, mogelijk zonder een akkoord over de scheiding, een groot risico. De groeiverwachting volgend jaar is bovendien deels te danken aan een hoger aantal werkdagen, een statistisch toeval.

De stagnerende groei in Nederland komt volgens de commissie vooral door lagere exportcijfers. Dat hangt ook samen met de zwakke internationale handel, schrijft de commissie. En met afnemende groei bij Nederlands belangrijkste handelspartners, zoals Duitsland. 

De ontwikkelingen worden bevestigd door onderzoek van het economisch bureau van ING. “De Nederlandse economie draait goed, toch daalt de export van binnenlands geproduceerde goederen flink, al twee kwartalen op rij”, meldt dat bureau. Het belang hiervan is wel aanzienlijk, merkt ING op: als de uitvoer van Nederlandse producten blijft tegenvallen, zal dat de groei van de economie merkbaar afzwakken.

ING Economisch Bureau verwacht voor de totale uitvoer een magere groei van 1,4 procent in 2019. Ter vergelijking: die groei lag tussen 1996 en 2018 gemiddeld nog op 4,7 procent.  Voor de gehele economie ligt de groei iets hoger, met 1,7 procent. Nagenoeg alle sectoren groeien wel, alleen in een lagere versnelling dan vorig jaar. Toen lag de groei nog op 2,6 procent. Vooral de sectoren die afhankelijk zijn van export ervaren dus een lagere groei.

De Europese Commissie prijst wel de hogere rijksuitgaven van Nederland, vooral voor defensie, infrastructuur en onderwijs. ING merkt nog op dat de krapte op de arbeidsmarkt ook een rem op de productie zet.

Voor alle 28 EU-landen voorspelde Brussel precies een jaar geleden nog een economische groei dit jaar van 2 procent, maar nu wordt dat niet meer dan 1,4 procent, denkt de commissie. Alleen in de Oost-Europese landen gaat het opvallend goed. In Hongarije en Polen bijvoorbeeld, beide geen euroland, verwacht Brussel een economische groei dit jaar van 4,4 procent.

Lees ook:

Inkopers Nederlandse industrie zijn niet gerust op economische groei.

Nederlandse ondernemers in de industrie zijn een stuk minder positief geworden over de economische vooruitzichten. De verwachtingen voor de toekomst zijn gedaald naar het laagste punt  in bijna zes jaar tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden