Inkomen

De economie groeit, maar het aantal arme huishoudens daalt niet

Het Nationaal Fonds Kinderhulp deelde vorig jaar 5000 zomerpakketten uit aan kinderen die in armoede opgroeien.Beeld ANP

Het aantal arme huishoudens is voor het derde jaar op rij gelijk gebleven. Wel zijn er minder kinderen die al vier jaar of langer in armoede verkeren.

Voor het derde jaar op rij is het percentage huishoudens dat met moeite de eindjes aan elkaar knoopt gelijk gebleven. Net als in 2016 en 2017 moest bijna 8 procent van de Nederlandse gezinnen, paren en alleenstaanden het stellen met een laag inkomen, blijkt uit vandaag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Iets meer dan 3 procent van de huishoudens moet het zelfs al vier jaar of langer doen met een schaars inkomen. In totaal gaat het om 584.000 Nederlanders die het als alleenstaande rooien met nog geen 1000 euro in de maand, als stel nog geen 1500 euro in de maand verdienen en als gezin proberen rond te komen van minder dan 2000 euro in de maand.

Dat het percentage huishoudens met een zogeheten armoederisico al drie jaar ongewijzigd is, komt volgens het CBS vooral door de toestroom van vluchtelingen. Die belanden vaak in de bijstand op het moment dat zij een verblijfsvergunning krijgen. En juist in de bijstand is de kans op armoede groot, tonen de cijfers van het CBS. Zeker driekwart van de huishoudens met zo’n uitkering (of een andere sociale voorziening) heeft een laag inkomen. Nog eens de helft van deze bijstandshuishoudens houdt al vier jaar of langer het hoofd met moeite boven water.

Minder kinderen groeien lang op in armoede

Werknemers hoeven het minst vaak de vinger op de knip te houden. Ook AOW’ers hebben zelden met armoede te maken. Behalve dan als die AOW niet compleet is. Wie kampt met een AOW-gat of een klein aanvullend pensioen, moet het in sommige gevallen ook noodgedwongen zuinig aandoen.

Ook relatief veel niet-westerse gezinnen moeten op de centen letten. Van hen heeft 25 procent een laag inkomen. Onder de Marokkaans-Nederlandse gezinnen is het aantal huishoudens met een schamel inkomen met 27 procent zelfs nog hoger. Surinaamse Nederlanders zitten met 16 procent wat lager, maar nog altijd boven het landelijk gemiddelde van 7,9 procent.

Dan het goede nieuws: het aantal kinderen dat vier jaar of langer met armoede te maken heeft, is het afgelopen jaar gedaald. Daardoor telde Nederland vorig jaar zo’n 5000 kinderen minder die al jaren niet op vakantie zijn geweest, en waar thuis geen geld is voor een laptop, tablet of regelmatig nieuwe kleren.

Maar nog altijd zijn er 264.000 kinderen die deel uitmaken van een gezin met moeite in de eerste levensbehoefte kan voorzien. Relatief veel van die kinderen wonen in Rotterdam. In de Maasstad komt 17,5 procent van de minderjarigen uit een arm gezin. Daarna volgen Groningen (14 procent), Arnhem en Amsterdam (beide 13,7 procent). De minste huishoudens met een laag inkomen (1,6 procent) zijn te vinden in Rozendaal (Gelderland).

Lees ook:

Armoede komt het vaakst voor bij 90-plussers

Nederland telt minder armen, maar onder 65-plussers daalt hun aantal niet. Vooral de alleroudsten zijn vaak arm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden