Miljardairs

De crisis maakt puissant rijken nog rijker

Elon Musk, bestuursvoorzitter van Tesla en miljardair.  Beeld Reuters
Elon Musk, bestuursvoorzitter van Tesla en miljardair.Beeld Reuters

In april begonnen de aandelenkoersen weer te stijgen. Prettig voor miljardairs die daardoor veel rijker werden. 

De bijna 2200 rijkste mensen op aarde zijn er in de coronacrisis niet armer op geworden. Sterker nog: ze zijn erop vooruitgegaan en niet zo’n beetje ook. De waarde van de bezittingen van de 2189 miljardairs die de wereld telt, steeg in de periode april-juli met meer dan 27 procent. Gezamenlijk bezaten die miljardairs eind juli 10,2 biljoen dollar, oftewel 10.200 miljard dollar oftewel 8665 miljard euro. Niet eerder waren de verzamelde miljardairs zo rijk, blijkt uit een studie van accountantsfirma PwC en de Zwitserse bank UBS, die al jaren onderzoek doen naar miljardairs.

De enorme vermogensstijging mag verbazingwekkend zijn – de coronacrisis geldt immers als een van de zwaarste economische crises ooit – maar is toch minder verrassend dan die lijkt. Na de uitbraak van het Covid-19-virus zakten de aandelenkoersen aanvankelijk met een sneltreinvaart, het eerst in China, later ook in Europa en de VS. Veel miljardairs gingen erop achteruit en 43 van hen verloren hun miljardairstatus.

Maar in april veerden de koersen van veel bedrijven weer op. Natuurlijk waren er firma’s waarvan de beurswaarde niet of nauwelijks steeg: Shell bijvoorbeeld, andere grote oliemaatschappijen, veel banken en vastgoeduitbaters. Maar aandelen van andere bedrijven waren juist zeer gewild: vooral die van techbedrijven en van bedrijven die zich met gezondheidszorg bezighouden (farmaceuten, fabrikanten van medische apparatuur). Juist in die bedrijven hebben miljardairs vaak grote belangen, als ze er al geen eigenaar van zijn. Vooral dankzij de koersstijgingen op de aandelenbeurzen steeg het aantal miljardairs tussen april en eind juli van 2058 naar 2189. Ruim een tiende van die miljardairs is actief in de techsector.

De eerste drone-miljardair ter wereld

Miljardairs zijn verder relatief vaak betrokken bij bedrijven die vernieuwend zijn en een sector opschudden. Denk aan Elon Musk, bestuursvoorzitter van stekkerautofabrikant Tesla of aan Frank Wang, bestuursvoorzitter van DJI, de grootste producent van commerciële drones en door PwC en UBS bestempeld als ’s werelds eerste drone-miljardair.

Ook vastgoed is een belangrijke bron van inkomen van miljardairs. De sector zelf kent de nodige miljardairs, maar ook miljardairs die hun geld elders hebben verdiend, hebben vaak grote bedragen in vastgoed gestopt. PwC en UBS schatten dat ongeveer de helft van de miljardairs een vijfde of twee vijfde van hun vermogen in vastgoed hebben zitten. Overigens zijn de miljardairs ook goed vertegenwoordigd in een andere, meer traditionele sector: consumentenproducten en detailhandel.

Flink aantal filantropen

Vrijgevig zijn miljardairs ook, zeker in coronatijd. Volgens UBS en PwC hebben 209 miljardairs publiekelijk beloofd dat zij geld of goederen doneren, bijvoorbeeld aan instanties die zich bezighouden met het bestrijden van het coronavirus. De onderzoekers tekenen daarbij aan dat er waarschijnlijk veel meer miljardairs filantropisch bezig zijn geweest: een flink aantal houdt dat liever voor zich. 

Bovendien is er hulp geboden die indirect te maken heeft met de coronacrisis: het verbeteren van internetverbindingen op plekken waar die verbinding niet goed was bijvoorbeeld. Vooral Amerikaanse miljardairs zijn volgens PwC en UBS vrijgevig geweest in coronatijd. Dat past overigens in de Amerikaanse cultuur, stellen de onderzoekers, die verder de indruk hebben dat miljardairs tegenwoordig al op relatief jonge leeftijd met filantropie beginnen. Omdat ze jong al heel rijk zijn, waarschijnlijk.

Lees ook:

‘Patriottische miljonairs’, onder wie twee Nederlanders: wij willen meer belasting betalen

In een open brief roept een groep van 83 internationale steenrijke mensen nationale overheden op om hen meer belasting te laten betalen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden