KwartaalcijfersUnilever

De coronacrisis voor Unilever: de wereld wast zich met Dove, maar hoeft even geen Magnums meer

Unilever-producten in een winkel in New Dehli, India. Beeld AFP
Unilever-producten in een winkel in New Dehli, India.Beeld AFP

Door de coronacrisis is er veel vraag naar zeep en eten voor thuis. Maar de ijsverkopen van Unilever zakten in.

Koos Schwartz

Je zou het bijna grappig kunnen noemen. Corona beheerst en verandert het leven, maar Unilever haalde in de eerste drie maanden van dit jaar bijna exact dezelfde omzet als een jaar geleden: 12,4 miljard euro. Alsof er niet is veranderd.

Maar dat is er wel, ook bij de Nederlands-Britse fabrikant van voedingsmiddelen, verzorgingsproducten, wasmiddelen, thee en ijs met zijn 221 fabrieken, verspreid over de wereld. De coronacrisis begon eind januari in China en verspreidde zich daarna over de rest van de planeet. Met overal, door de bank genomen, voor Unilever dezelfde gevolgen. De onlineverkopen stegen en er was duidelijk meer vraag naar zeep, bleekmiddelen, schoonmaakmiddelen (zoals Cif) en voedingsmiddelen (Knorr, Hellmann’s mayonaise) die thuis worden genoten. Maar er was, zoals bierbrouwer Heineken woensdag ook al meldde, veel minder vraag naar producten die in de horeca worden verkocht, naar thee (Lipton) en vooral naar ijs. Unilever produceert merken als Magnum, Ola, Cornetto en Ben & Jerry’s.

Een paar van die gevolgen zijn blijvend, denkt Unilever-topman Alan Jope. De aandacht voor persoonlijke hygiëne zal na de crisis niet verslappen en de populariteit van onlinewinkelen niet tanen. Ook zorg, klimaat en de groeiende ongelijkheid zijn onderwerpen waar de wereld meer aandacht voor zal hebben, denkt hij.

Geen staatssteun voor Unilever, wel dividend voor aandeelhouders

Unilever heeft zijn personeelsleden een baangarantie gegeven voor de komende drie maanden en dat geldt, zei Jope, ook voor veel werknemers die niet in dienst zijn van het bedrijf, maar er wel veel voor werken. Beroep op staatssteun zal het concern niet doen. Jope: “Die steun is bedoeld voor kleinere bedrijven, niet voor grote.” In tegenstelling tot veel andere bedrijven betaalt Unilever wel zijn geplande dividend uit: 41 cent per aandeel over het eerste kwartaal. Het winstcijfer over het eerste kwartaal maakte Jope, in navolging van zijn voorganger Paul Polman, niet bekend.

Nog een opvallend gevolg: normaal groeit Unilever in de opkomende markten en niet of nauwelijks in de rijke landen. Het afgelopen kwartaal was dat andersom, vooral doordat de coronacrisis het eerst Azië (China) trof. Vooral daardoor liep de omzet in de opkomende landen met 1,8 procent terug, vergeleken met een jaar geleden. In de rijke landen steeg Unilevers omzet daarentegen met 2,8 procent. Europa kreeg pas in maart echt met de crisis te maken, Noord-Amerika nog iets later.

In China beginnen normale tijden terug te keren, zei Jope. De fabrieken draaien, de meeste Unilever-kantoren zijn weer open ook en dat geldt voor veel restaurants, al is afstand houden daar meestal wel geboden. Unilever heeft voor 100 miljoen euro aan zeep, bleekmiddelen en voeding gedoneerd, bestemd voor een hulpprogramma van het World Economic Forum en voor nationale overheden en hulporganisaties. Kleine en middelgrote leveranciers en klanten met cashproblemen kunnen bij Unilever aankloppen voor financiële steun. Unilever betaalt dan vooraf of biedt leningen aan.

Omzet- en winstverwachtingen voor het hele jaar sprak Jope niet uit. Daarvoor is er, ondanks de stabiele omzet in het eerste kwartaal, te veel onzekerheid.

Lees ook:

Heineken: Help horeca door even geen btw meer te heffen op bier

Heineken roept de overheid op om horecazaken, als ze weer open mogen, geen btw en accijns te laten betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden