Verzekeringen

De coronacrisis legt Achmea geen windeieren

null Beeld ANP
Beeld ANP

Verzekeraar Achmea sluit het jaar toch nog positief af, na de nodige compensatie van de overheid.

Dirk Waterval

Minder schadegevallen en tegelijkertijd een compensatie voor toegenomen zorgkosten: Achmea vaart wel bij die combinatie. Nederlands grootste verzekeraar wist de nettowinst in 2020 met een derde te verhogen naar 642 miljoen euro, blijkt uit de jaarcijfers die hij vrijdag presenteerde.

Weliswaar was Achmea meer kwijt aan annulerings- en evenementenverzekeringen, met alle feesten en vakanties die niet doorgingen, maar doordat er zoveel minder inbraken, branden en verkeersongelukken waren, kwam de schadetak alsnog fors positiever uit dan in 2019.

Als moederbedrijf van onder meer Zilveren Kruis en FBTO is Achmea ook groot onder de zorgverzekeraars, en staat daarom in de vuurlinie tijdens de coronacrisis. Om zorgaanbieders als ziekenhuizen financieel te steunen tijdens de crisis zijn zorgverzekeraars begonnen met een ‘continuïteitsbijdrage’, bedoeld voor de zorg om het hoofd financieel boven water te houden. Zilveren Kruis droeg daar voor 1 miljard euro aan bij, blijkt uit de jaarcijfers.

Minder vraag naar reguliere zorg

Ondanks die bijdrage schoten de resultaten juist in de zorgdivisie omhoog. Voor de coronakosten werd het bedrijf namelijk deels gecompenseerd door de overheid. Verzekeraars hoefden op die manier minder zelf bij te dragen aan de onvoorziene ziekenhuisopnames. Daarnaast was er vorig jaar minder vraag naar reguliere zorg, wat het bedrijfsresultaat van Achmea opkrikt.

In totaal beheert de verzekeraar nu 227 miljard euro, dat is 41 procent meer dan in 2019. “We verwelkomden veel nieuwe klanten doordat we zwaar hebben ingezet op online dienstverlening”, zegt topman Willem van Duin.

Hij kan nu mooiere cijfers presenteren dan afgelopen zomer. In het eerste half jaar van vorig jaar bedroeg de nettowinst nog niet de helft van wat er na het eerste halfjaar van 2019 aan opbrengst overbleef. Dat kwam met name door een slagveld op de financiële markten. Tijdens het intreden van de coronacrisis kregen grote beleggers, zoals verzekeraars, enorme klappen op de beurs. Dat doet Achmea vooral pijn in het bedrijfsonderdeel dat pensioenverzekeringen aanbiedt. Daarmee haalde de verzekeraar vorig jaar 22 miljoen op, tegenover 38 miljoen in 2019.

Voor Van Duin is het de laatste keer dat hij de jaarcijfers presenteert. Na zeventien jaar in de raad van bestuur, waarvan twaalf jaar als voorzitter, stopt hij ermee in april. De huidige vicevoorzitter, Bianca Tetteroo, neemt het over. Niet lang nadat Van Duin zijn vertrek eind vorig jaar aankondigde, maakte ook de president-commissaris Aad Veenman bekend er in april mee op te houden. Die heeft er dan het maximum van drie termijnen op zitten.

Lees ook:

Grote banken gaan zich inspannen voor biodiversiteit

Enkele grote banken en vermogensbeheerders gaan zich inzetten voor behoud van biodiversiteit en vermindering van de schadelijke effecten van hun investeringen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden