Krimp

De coronacrisis geeft de economieën van Frankrijk, Spanje en Italië een enorme dreun

Een uitzicht over Parijs vanaf de top van Eiffeltoren. Beeld AFP

Frankrijk: min 13,8 procent; Spanje: min 18,5 procent; Italië: min 12,5 procent. Deze drie landen, die tot de grootste economieën van Europa behoren, maakten vanochtend dramatische cijfers over het tweede kwartaal bekend. 

Frankrijk: recordkrimp, maar minder erg dan verwacht

Door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen is de economie van Frankrijk in het tweede kwartaal in het recordtempo van 13,8 procent gekrompen in vergelijking met de voorgaande periode. Dat meldde het Franse nationale statistiekbureau in een voorlopige raming.

Het is de sterkste krimp sinds het begin van de metingen meer dan zeventig jaar geleden. Wel viel de krimp minder sterk uit dan verwacht, economen hadden in doorsnee op een min van 15,2 procent op kwartaalbasis gerekend. In het eerste kwartaal van dit jaar liet de Franse economie al een bijgestelde min van 5,9 procent optekenen.

Ten opzichte van een jaar geleden kromp de economie van Frankrijk met 19 procent. Door de virusuitbraak werden de Franse industrie, de bouw en het toerisme hard geraakt, net als de investeringen, handel en consumentenuitgaven. Er wordt verwacht dat de Franse economie in het derde kwartaal weer een sterk herstel zal laten zien van de crisis, dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen. Daarnaast is de Franse overheid met enorme steunpakketten gekomen om de impact van de pandemie tegen te gaan.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei dat de cijfers wat minder slecht uitvielen dan gevreesd. Ook zei hij dat de steunmaatregelen zullen doorgaan. De Franse overheid houdt voor heel 2020 rekening met een economische krimp van 11 procent.

De economie van de eurozone heeft in het tweede kwartaal een krimp laten zien van 12,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode door de coronacrisis. Het gaat om veruit de scherpste daling sinds het begin van de metingen, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

Het cijfer, dat is gebaseerd op een voorlopige schatting, komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het eerste kwartaal was al sprake van een neergang van de economie van het eurogebied van negentien landen met 3,6 procent. De economie van de Europese Unie als geheel kromp met 11,9 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Ook dat was met afstand de grootste neergang die het statistiekbureau heeft vastgesteld.

Toeristen bij de Sagrada Familia in Spanje. Beeld REUTERS

Ook Spanje kent recordkrimp

Naast Frankrijk maakte Spanje vanochtend ook de economische cijfers bekend. En net als de Franse, heeft de Spaanse economie in het tweede kwartaal eveneens keiharde klappen gekregen door de coronacrisis. Volgens voorlopige cijfers van het Spaanse statistiekbureau kromp de economie met 18,5 procent in vergelijking met het eerste kwartaal.

Anders dan Frankrijk viel de krimp hier wel sterker uit dan verwacht: economen hadden rekening gehouden met een neergang van 16,6 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar was al een krimp van de Spaanse economie met 5,2 procent te zien. Op jaarbasis ging de economie van Spanje met meer dan 22 procent onderuit. 

Spanje behoort tot de landen die het hardst werden geraakt door het coronavirus. Door de crisis werd bijvoorbeeld het toerisme naar Spanje vrijwel volledig platgelegd, maar ook het bedrijfsleven en de consumentenbestedingen stonden zwaar onder druk.

De economie van het land liet eerder juist nog gestaag herstel zien van de financiële crisis. De Spaanse overheid heeft voor heel 2020 een economische krimp met meer dan 9 procent voorspeld. In 2021 zou dan weer een groei van bijna 7 procent te zien moeten zijn.

De Barcaccia-fontein voor de Spaanse trappen in Rome, die doorgaans volstaan met toeristen. Beeld AP

Italië: ook minder sterk dan gevreesd

De economie van Italië is in het tweede kwartaal met 12,4 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden, zo maakte het Italiaanse statistiekbureau Istat bekend in een voorlopige raming. De krimp is wel minder sterk dan gevreesd.

Economen rekenden in doorsnee op een terugval met 15,5 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van een krimp van de Italiaanse economie met 5,4 procent. Dat was dan weer een sterkere daling dan eerder berekend, toen het statistiekbureau een economische krimp van 5,3 procent had gemeld.

Donderdag werd al bekend dat de economie van Duitsland in de afgelopen periode met meer dan 10 procent is gekrompen, wat de sterkste neergang is sinds het begin van de metingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden