China

De Chinese vastgoedreus Evergrande raakt verder in de problemen

Een appartementencomplex van vastgoedbedrijf Evergrande in Guangzhou, China. Beeld AFP
Een appartementencomplex van vastgoedbedrijf Evergrande in Guangzhou, China.Beeld AFP
ANP

De noodlijdende Chinese vastgoedbedrijven Evergrande en Kaisa hebben van kredietbeoordelaar Fitch een lagere beoordeling gekregen. Beide bedrijven hebben volgens Fitch niet voldaan aan de betalingsverplichtingen op een deel van hun buitenlandse obligatieleningen. Fitch geeft de twee bedrijven nu de status ‘beperkte wanbetaling’. Dat wil zeggen dat ze voor een deel van hun financiële verplichtingen in gebreke zijn gebleven.

Vastgoedreus Evergrande, die gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro, is er volgens Fitch niet in geslaagd om op tijd meer dan 1,2 miljard dollar aan obligaties af te betalen. Het kleinere Kaisa faalde in het terugbetalen van een obligatielening van 400 miljoen dollar, waarvan de looptijd dinsdag eindigde.

Dreiging

Evergrande waarschuwde vorige week vrijdag al dat het bedrijf waarschijnlijk niet genoeg geld heeft om al zijn schulden te kunnen blijven betalen. Het concern liet weten dat het in overleg met buitenlandse schuldeisers zijn schulden wil herstructureren. Ook Kaisa werkt volgens bronnen met buitenlandse investeerders aan een herschikking van zijn schulden.

De dreiging van het omvallen van Evergrande zorgde eerder dit jaar nog voor onrust op de financiële markten. Omdat het concern een zeer grote speler is op de Chinese vastgoedmarkt werd gevreesd dat een bankroet van het bedrijf ook de hele Chinese economie zou schaden.

Donderdag benadrukte de gouverneur van de Chinese centrale bank dat de financiële markten een mogelijke neergang van Evergrande kunnen weerstaan. De maatregelen om de liquiditeit in de Chinese banksector te vergroten en de plannen van Evergrande om zijn buitenlandse schuld te herstructureren, lijken te hebben geholpen om investeerders gerust te stellen. Het aandeel Evergrande won donderdag 4 procent op de beurs in Hongkong. De handel in het aandeel Kaisa lag stil in afwachting van een aankondiging van het bedrijf.

Lees ook:

De Chinese huizenbubbel van Evergrande: ‘Alles in deze gebouwen is verkocht, maar er staat veel leeg’

De stad Jurong rekende op duizenden nieuwe bewoners en toeristen. Nu staat een modderig bouwterrein vol flats in aanbouw. Niemand wil ze hebben en gewerkt wordt er niet. Ook niet in het gigantische pretpark dat ernaast moest komen. ‘Als dat af is, dan komen de mensen wel.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden