Wuhanvirus

De Chinese beurs lijdt recordverliezen door het wuhanvirus

Beeld AFP

Het lijkt erop dat beleggers op de Chinese beurs hun angst voor het voortwoekerende wuhanvirus in één klap hebben geventileerd. 

De beurzen in Shanghai en Shenzen daalden maandag met respectievelijk 7,7 en 8,45 procent. Verliezen in deze orde van grootte zijn al sinds de ­zomer van 2015 niet meer voorgekomen. In totaal verdampte er zo’n 380 miljard euro. Investeerders konden nu voor het eerst in elf dagen reageren op de groeiende viruscrisis. Sinds 23 januari, twee dagen voor het Chinees nieuwjaar, lag de beurs stil. Toen stond het aantal doden door het virus nog op 17, Afgelopen zondag al op 361. “Alle onzekerheid over de economie komt nu terug in die 8 procent beursdaling”, zegt China-econoom Raphie Hayat van de Rabobank.

Toerisme krijgt flinke klappen, zorg wint juist

Niet alleen aandelen zakten daardoor in waarde, ook de nationale munt. Die zakte onder de 7 yuan per dollar. Verder gingen meer dan 2500 aandelen zo hard onderuit dat ze op de ondergrens van 10 procent per dag stuitten, meldt persbureau Reuters. Die ondergrens is er om te grote schommelingen op de markten te voorkomen. Vooral bedrijven in de toerisme- en transportsector liepen tegen die begrenzing aan. Bij de schaarse beurswinnaars zaten vooral bedrijven in de zorgsector. Sommige farmaceuten tikten zelfs de bovengrens van 10 procent dagwinst aan.

De Chinese centrale bank haalde op maandag  stimulerende maatregelen uit de kast, die grotendeels dit weekend al waren aangekondigd. Zo kocht de moederbank ruim 170 miljard dollar aan leningen op van commerciële banken, die zo meer middelen overhouden om uit te lenen aan bedrijven en consumenten. Daarbovenop verlaagde de centrale bank de rente waartegen de commerciële banken bij haar kunnen lenen, om die verlaging vervolgens weer door te geven aan bedrijven.

Veel bedrijvigheid ligt stil

Die bedrijven kunnen dan wel makkelijker aan krediet komen, maar liggen in veel gevallen stil om verdere virusverspreiding te voorkomen. Fabrikanten die hun activiteiten wél doorzetten, kunnen weer last krijgen van bevoorradingsproblemen. Ondertussen dijt de groep internationale bedrijven die haar zaken in China staakt nog altijd uit. Grote spelers als technologie-gigant Apple, Ikea, McDonalds en koffiereus Starbucks ondernemen er voorlopig niet meer.

De vergelijking met de Sars-epidemie van begin deze eeuw dringt zich op. Ook toen daalde de beurs in China met ongeveer 10 procent. Destijds herstelde dat allemaal vrij snel. Hayat van de Rabobank zegt dat het toen op jaarbasis maar een paar tienden van een procent van de economische groei kostte in China. Mede daardoor werd de wereldeconomie toen amper geraakt. “Dat kwam vooral doordat het stimulerend beleid van de Chinese centrale bank toen goed aansloeg. Ik kan niet zeggen of dat dit keer weer zo effectief zal zijn, dat kun je pas achteraf concluderen.”

Wel weet Hayat dat het aandeel van China in de wereldeconomie verviervoudigd is, van 4 procent toen, naar 16 procent nu. Ook is het bedrijfsleven nu meer verweven met de rest van de wereld. “Door die twee dingen kan de crisis dit keer zwaarder drukken op de rest van de wereld.”

Op zich maakt het voor een binnenlandse economie niet per se veel uit als de financiële markten met 10 procent in de min gaan, vervolgt hij. Zolang dat maar niet lang aanhoudt. “Het gaat er vooral om: gaan consumenten en bedrijven minder uitgeven omdat ze onzeker worden over de economie? Meestal is een paar dagen van beursverlies daarvoor niet genoeg.”

En hoe lang de beursmalaise aanhoudt, hangt weer af van het virus. De beurs zou snel weer kunnen herstellen als het eind van de ziekte in beeld komt, denkt Hayat. Verder draait alles om verwachting, stelt de econoom. Beursdalingen treden vooral op als de boel sneller verslechtert, of langer aanhoudt, dan beleggers hadden ingeschat. 

Lees ook:

Dit is wat we nu weten over het wuhanvirus

Wat is de stand van zaken van onze kennis over het wuhanvirus? Wetenschap-redacteur Willem Schoonen maakt de balans op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden