CoronacrisisGeen investeringen

De bouw koerst af op een crisis. Alweer

null Beeld ANP, Desiree Schippers
Beeld ANP, Desiree Schippers

Dankzij lopende projecten draait de bouw nog redelijk, maar de vooruitzichten zijn zeer somber. Duizenden bouwvakkers moeten vrezen voor hun baan.

Ingrid Weel

Voor de bouwsector dreigt de derde crisis in twaalf jaar tijd. Na de dip begin deze eeuw, en de grote financiële crisis van 2008 met grote gevolgen voor de bouw, heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) nu berekend dat de bouwproductie, mede als gevolg van de coronacrisis, met 15 procent gaat dalen. Daardoor zullen er 40.000 banen verloren gaan. 15.000 banen sneuvelen al dit jaar. Vooral flexwerkers en uitzendkrachten moeten vrezen voor hun baan.

Volgens het EIB stellen zowel zakelijke als particuliere klanten hun investeringen uit. Gelet op de doorlooptijden in de bouw strekken de problemen zich uit over een periode van twee jaar. Dus ook als de Nederlandse economie komend jaar stevig herstelt, zal de bouw de negatieve gevolgen van de coronacrisis nog steeds stevig voelen.

“Op het moment dat de Nederlandse economie uit het dal klimt, galmt de klap van de weggevallen investeringen nog na”, waarschuwt het EIB. In de berekeningen gaat het instituut uit van een krimp van de Nederlandse economie met ongeveer 5 procent. Daarbij komen ook de maatregelen rond pfas en stikstof bij, die de bouw parten spelen.

Verder wijst het EIB op de vergunningverlening die door de coronacrisis wordt bemoeilijkt. Dit jaar zullen er minder vergunningen worden afgegeven. Omdat het tijd kost om van vergunning naar oplevering te komen neemt het aanbod van nieuwe woningen na 2021 maar geleidelijk toe, terwijl er een groot woningtekort is. Dus moet er een Deltaplan komen voor de Nederlandse economie, zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Deltaplan: tienduizenden woningen extra en verdere verduurzaming van bestaande huizen

Verhagen: “Er moet een plan komen met gerichte investeringen in belangrijke ambities van het kabinet op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid en duurzaamheid.” Het plan moet ervoor zorgen dat er tienduizenden extra huizen worden gebouwd en dat bestaande woningen verder worden verduurzaamd. Verhagen wil dat grote publieke opdrachtgevers het voortouw nemen. Bij ongewijzigd beleid zal het woningaanbod terugzakken naar 50.000 dit jaar, zegt Bouwend Nederland.

De bouwsector heeft niet zoveel aan de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (Now), stelt Verhagen, omdat een groot deel van het werk nu nog doorgaat en bedrijven dus geen omzetverlies lijden van tenminste 20 procent. De klap komt later. De kans bestaat dat die regeling later in het jaar niet meer geldt en getroffen bedrijven dus geen beroep kunnen doen op de Now.

Verhagen: “Op onderdelen in de markt is sprake van vraaguitval. Hierdoor komen specialistische mensen zonder werk te zitten. Zij kunnen niet zomaar elders ingezet worden. Een meterinstallateur zet je immers niet zomaar op een asfalteermachine. En een stukadoor is niet per se een goede timmerman. Als bedrijven niet in aanmerking komen voor de Now-regeling wordt ontslag ineens een optie. Dan spannen we het paard achter de wagen, want dit zijn de mensen die we na deze crisis weer keihard nodig hebben. Banenverlies moet koste wat het kost worden voorkomen.”

Lees ook:

Noodhulp of niet, steeds meer flexkrachten komen op straat te staan

Dat flexibele arbeidskrachten zijn meegenomen in de noodplannen van het kabinet lijkt niet voldoende. Flexkrachten vliegen er in veel sectoren uit of vallen tussen wal en schip, zeggen vakbonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden