Thuiswerken

De baas moet ook thuis zorgen voor een gezonde en veilige werkplek

null Beeld
Beeld

Veel werknemers zullen nog wel even vanuit huis moeten werken. Wat mogen zij thuis van de baas verwachten?

Barbara Vollebregt

Nekklachten, rugpijn en vierkante ogen. Voor sommigen begint het thuiswerken zijn tol te eisen. Een ergonomische bureaustoel, een groter beeldscherm of een verstelbaar bureau kunnen uitkomst bieden maar mag je van je baas verwachten dat te regelen?

“Volgens de Arbowet moet de werkgever zorgen voor een veilige en gezonde werkplek”, zegt Pascal Besselink, arbeidsjurist bij juridisch dienstverlener DAS. “De Arbowet geldt ook voor thuiswerken. En dat betekent in de regel dat de werkgever een gezonde en veilige werkplek moet faciliteren.”

Wat dat precies betekent, verschilt per persoon. “De een heeft behoefte aan een in hoogte verstelbaar bureau om staand te kunnen werken, de ander is gebaat bij een ergonomische zitbal en weer een ander heeft behoefte aan een groter beeldscherm.”

Wat is redelijk?

Maar betekent dit dan dat de baas moet zorgen dat iedere werknemer al die spullen ook krijgt? Niet per se, zegt Besselink. “Gezien de situatie moet worden gekeken naar wat redelijk is om te verwachten. Iedere werknemer is met iets anders geholpen en dus zal niet iedereen alle bovengenoemde materialen nodig hebben. Maar werknemers hebben er dus wel recht op.”

De arbeidsjurist denkt dat werknemers er ook steeds vaker om zullen vragen. “Sinds Rutte bekend heeft gemaakt dat we nog wel even moeten thuiswerken, krijg ik steeds meer telefoontjes van thuiswerkers die willen weten waar ze recht op hebben. Dat is ook logisch. Toen het thuiswerken net begon dachten mensen het wel even drie weken uit te houden met werken aan de keukentafel, maar nu het allemaal langer duurt, nemen klachten en het verlangen naar een betere werkplek toe”, aldus Besselink.

Hoe begrijpelijk dat ook is, er zitten wel grenzen aan wat een werknemer kan verwachten in deze tijd. “De Arbowet die geldt voor thuiswerken is bedoeld voor werknemers die daarover aan het begin van een contract afspraken hebben gemaakt met de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan iemand die standaard iedere dinsdag en donderdag thuis werkt. Voor diegene zijn vaak al allerlei aanpassingen gedaan op de thuiswerkplek, om daar zo goed mogelijk aan de slag te kunnen.”

Verrassing

Dat is nu anders. “Niet vanwege vooraf gemaakte afspraken maar vanwege het coronavirus werken mensen nu zoveel mogelijk thuis. Het kwam voor zowel de werkgevers als de werknemers als een verrassing dat zij op overheidsadvies ineens massaal vanuit huis moesten werken”, aldus de arbeidsjurist. “Het is niet realistisch om te verwachten dat voor alle thuiswerkers nu allerlei grote aanpassingen kunnen worden gedaan, terwijl de verwachting is dat zij uiteindelijk weer terug moeten naar kantoor. Het is nu echt een kwestie van goed overleggen, kijken wat redelijk en noodzakelijk is. Dat zal anders worden als in de toekomst blijkt dat we echt voor onbepaalde tijd thuis zullen werken. Dan mogen werknemers een volledig aangepaste thuiswerkplek verwachten.”

Tot die tijd is het dus een kwestie van goed werkgever- maar ook werknemerschap. “De werknemer heeft namelijk ook bepaalde verplichtingen. Je kunt niet achterover leunen en wachten tot je allemaal nieuwe spullen krijgt”, zegt Besselink. “Van werknemers wordt verwacht dat zij er zelf ook alles aan doen om goed en veilig te kunnen werken”, zegt hij. Lukt dat niet? “Kijk dan eerst of je zelf een oplossing kan bedenken en raadpleeg vervolgens de werkgever. Ook moet een werknemer eventuele klachten altijd en het liefst zo vroeg mogelijk aangeven bij de werkgever. Dat geeft een werkgever de kans er iets aan te doen.”

Volgens Besselink gaat dat in de meeste gevallen goed. “Er zijn nu al veel bedrijven die medewerkers even op kantoor laten langskomen zodat ze daar een stoel of een laptop kunnen meenemen. En sommige bedrijven regelen een busje die wat van die spullen langs brengt bij personeel”, aldus Besselink.

Lees ook:

Mogen we ook na de coronacrisis vaker thuiswerken?

Sommige thuiswerkers verlangen weer sterk naar contact met de collega’s, anderen zijn blij dat ze thuis kunnen werken. Het scheelt reistijd, er is minder afleiding en er is altijd lekkere koffie.

De reis kan niet doorgaan, toch mag de baas eisen die vakantiedagen gewoon op te nemen

Mag een baas werknemers vragen om vakantiedagen op te nemen, nu geplande reizen niet door kunnen gaan? En hoe zit het met de uitbetaling van vakantiegeld?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden