Coronacrisis

De activiteiten van Shell gaan gewoon door, toch moet het bedrijf flink bezuinigen

Een Shell-tankstation in LondenBeeld AFP

De coronacrisis en de lage olieprijzen nopen Shell de tering naar de nering te zetten. De doelen die het gas- en olieconcern zich eind januari stelde, zijn vooralsnog onhaalbaar: er komt te weinig geld binnen om die doelen te halen.

Shell meldde maandag dat het dit jaar 3 à 4 miljard dollar extra wil bezuinigen en dat het niet voor 25 miljard dollar maar voor ‘slechts’ 20 miljard dollar of minder gaat investeren. Waar Shell op bespaart en welke investeringen worden uit- of afgesteld, is nog niet bekend. Shell stopt ook met het inkopen van eigen aandelen. In 2018 beloofde het daar in de periode 2018-2020 25 miljard dollar voor uit te trekken. Er is inmiddels voor bijna 16 miljard aan aandelen gekocht. Maar daar blijft het voorlopig bij. Shell-topman Ben van Beurden zei eind januari al dat hij die resterende 9 miljard alleen zou uitgeven als daar financiële ruimte voor was. Die blijkt er nu dus niet te zijn.

Nog nooit zo verlaagd sinds WOII

In het persbericht waarin Shell zijn plannen ontvouwde, wordt niet gerept over het dividend. Dat betekent dat Shell de winstuitkering van 1,88 dollar per aandeel ongemoeid wil laten. Sinds de afloop van de Tweede Wereldoorlog heeft Shell zijn dividend nog nooit verlaagd en de directie zal dat graag zo houden. Als Shell dat doet – en dit jaar weer zo’n 15 miljard uitkeert aan zijn aandeelhouders – dreigt het concern wel in te teren. Door de zeer lage olieprijzen is het twijfelachtig of er genoeg cash binnenkomt om de investeringen (20 miljard) en de dividenduitkeringen te dekken. 

In 2019 teerde Shell ook in. Toen kwam er 42 miljard aan cash binnen. Dat was niet genoeg om én de investeringen én de dividendbetalingen én de uitgaven voor aandeleninkoop te dekken. De olieprijs lag maandag rond de 25 dollar per vat. Vorig jaar kostte een vat gemiddeld zo’n 60 dollar. Als een vat olie in een heel jaar tien dollar goedkoper is dan in het voorgaande jaar, scheelt Shell dat, naar eigen opgave, 6 miljard aan cash-inkomsten. De waarde van het aandeel Shell is sinds het begin van dit jaar meer dan gehalveerd.

Vrijwel alle Shell-activiteiten draaien overigens nog gewoon door. Dat geldt in Nederland voor de raffinaderij (Pernis), de chemiepoot (Pernis, Moerdijk) en de pompstations. In Pernis is de productie van isopropylalcohol, een grondstof voor handgel en andere desinfecterende middelen, sterk verhoogd. Shell is een van de grootste producenten van deze stof. Een deel van de productie wordt gratis ter beschikking gesteld. In de keuken van Shells hoofdkantoor in Den Haag worden maaltijden bereid voor ouderen, meldt een zegsman van Shell.

Lees ook: 

Shell zag zijn winst in 2019 behoorlijk teruglopen. Grote investeringen in duurzame energiebronnen bleven in 2019 uit. Wel werden de aandeelhouders in de watten gelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden