Dataverkeer

Dataverkeer is een energieslurper van formaat

Het datacentrum Mjoelnir op IJsland. Op de achtergrond een fabriek waar stroom wordt gemaakt van aardwarmte. Beeld EPA

Dataverkeer neemt toe en daarmee het stroomverbruik. Dat kan en moet anders, stelt ING 

Computers, tablets, laptops, mobiele telefoons, smartphones, datacentra en telecomnetwerken zijn goed voor 3 procent van het stroomverbruik in de wereld. Als de techniek niet voortschrijdt en de apparatuur niet zuiniger wordt, is het aandeel in dat verbruik in 2030 opgelopen tot 30 procent.

Dat staat in een rapport van het economisch bureau van ING dat woensdag verscheen. Volgens de auteur, Dirk Visser, neemt het dataverkeer de komende tien jaar met een factor 20 toe. Dat komt voor een klein deel doordat het aantal apparaten toeneemt – in het rijke Westen heeft bijna iedereen al meerdere apparaten.

We verzamelen steeds meer data

Maar het komt vooral doordat mensen steeds meer data verzamelen, gebruiken, opslaan, genereren, analyseren en verzenden. Het aantal apparaten, van wasmachines tot lampen, dat op internet wordt aangesloten stijgt, de hoeveelheid data die in de cloud wordt opgeslagen neemt razendsnel toe en daar komt het gebruik van big data en kunstmatige intelligentie nog bij.

Volgens Visser is het dataverkeer al zuiniger geworden. Dat geldt vooral voor datacentra die zo’n 25 procent minder stroom verbruiken dan hun voorgangers uit 2010. Ze zijn groter geworden – waardoor ze minder stroom verbruiken dan een serie kleine die dezelfde prestaties leveren – en technisch zijn ze beter. Als dat proces van verbetering niet doorgaat verbruiken ze volgens Visser in 2030 12 procent van alle stroom in de wereld. Gaat het proces wel door, dan blijft dat beperkt tot 1,3 procent.

Meer gebruik van ‘draadloos’

Netwerken zijn ook energiezuiniger geworden. Ze verbruiken nu 1 procent van alle stroom. Dat kan meer worden: draadloze verbindingen vergen meer stroom dan vaste en het gebruik van ‘draadloos’ neemt toe. De inzet van nieuwe technieken als 5G-netwerken en glasvezelkabel werkt energiebesparend. Als de netwerksector blijft innoveren verbruikt ze in 2030 2,5 procent van alle stroom. Doet ze dat niet, dan bijna 18 procent.

Als het om dataverkeer gaat, verbruiken de miljarden computers, laptops, tablets, mobiele telefoons en smartphones de meeste stroom, meer dan de netwerken en datacenters. De apparaten zijn sinds 2010 iets zuiniger geworden (4 procent).

Een laptop verbruikt acht keer zo veel stroom als een smartphone, een desktop 65 keer zo veel. Omdat het aantal apparaten niet sterk zal toenemen en de energiezuinige smartphones en tablets populairder worden, zal het totale energieverbruik van alle apparaten bij elkaar naar Vissers verwachting dalen.

Lees ook:

Het stroomnetwerk kan de groeiende vraag naar elektriciteit amper aan. Dat brengt de digitale koppositie van Nederland in gevaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden