Economische krimp

Dat is schrikken voor Australië: de eerste recessie in 29 jaar

Minister van financiën Josh Frydenberg tijdens een persconferentie deze week in Canberra. Door de coronacrisis zijn Australiërs flink minder gaan uitgeven.Beeld EPA

Nu moet ook Australië eraan geloven: voor het eerst sinds 1991 boekt het land twee slechte kwartalen op rij. Recessie.

Geen ander ontwikkeld land heeft het zo lang weten uit te stellen, maar ­corona én de hevige branden van begin dit jaar zorgen voor twee kwar­talen van economische krimp in Australië. Voor economen is dat de definitie van een recessie.

Het Australische bureau voor de statistiek maakte deze week bekend dat de economie in het eerste kwartaal met 0,3 procent is gekrompen. Bij de presentatie zei minister van financiën Josh Frydenberg dat het tweede kwartaal veel erger uitvalt. Tegelijkertijd doet Australië het wel weer ‘erg goed’ in vergelijking met andere landen, zoals China, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS.

“Honderd dagen geleden stonden we aan de rand van het ravijn. We ­keken uit op de economische versie van armageddon”, zei Frydenberg. Zo somber waren de voorspellingen immers. De maatregelen tegen corona hebben volgens de minister echter goed uitgepakt. Ook heeft de regering van premier Scott Morrison een enorm steunpakket opgetuigd, onder meer om banen in stand te houden.

Huizen gingen in vlammen op

Voor Australië was corona de tweede ramp dit jaar. Het begon met de hevige branden, die toen al mondkapjes in het straatbeeld brachten. Ruim tweeduizend woningen zijn in vlammen opgegaan, verzekeraars hebben omgerekend 862 miljoen euro uitgekeerd aan getroffen huishoudens. Ook het toerisme was in delen van Australië stilgevallen door het vuur. Daar kwamen de reisbeperkingen als gevolg van corona vervolgens nog overheen.

In 2011 had Australië voor het laatst een kwartaal met economische krimp, door overstromingen in de deelstaat Queensland. En ook in 2008, tijdens de financiële crisis, kleurden de groeicijfers slechts één kwartaal rood. Het eigen stimuleringsbeleid en de Chinese vraag naar Australisch ijzererts en steenkolen konden toen erger voorkomen. Nu zijn de banden tussen Australië en China niet meer zo goed. Dat Australië een onderzoek wil naar de oorsprong van het coronavirus is in ­Peking niet goed gevallen. Bovendien waren er al spanningen, bijvoorbeeld over de Zuid-Chinese Zee. Donderdag ondertekende Australië een verdrag met India, om voor de handel minder afhankelijk te zijn van China.

Veel Australiërs hebben de laatste recessie – van 1991 – niet meegemaakt. De overheid zag die toen als een correctie die noodzakelijk was om de economie te hervormen. Het waren tijden waarin rente en inflatie hoog waren opgelopen. De hypotheekrente in Australië bedroeg bijvoorbeeld 17 procent. De stabiele groei die de economie sindsdien kenmerkt, is te danken aan de robuustheid ervan, vindt de Australische commissie voor handel en investeringen. Australië is een veilige omgeving voor ondernemers en speelt goed in op internationale ontwikkelingen, schrijft de commissie aan internationale investeerders.

‘Epidemie heeft langdurige effecten’

Zo was het althans. Philip Lowe, gouverneur van de centrale bank van Australië, schommelt nu tussen hoop en vrees. “De pandemie zal langdurige effecten hebben op onze economie”, zei hij deze week. “We gaan nu door een heel moeilijke periode.”

De neergang kan volgens hem echter ook minder ernstig worden dan verwacht. Het aantal nieuwe besmettingen is immers flink teruggelopen. “Veel zal afhangen van het vertrouwen van consumenten en bedrijven, in de gezondheidscrisis en in hun ­financiën.”

Lees ook:

Australië en Nieuw-Zeeland willen  coronavrije reiszone instellen

Om tot een gezamenlijke ‘coronavrije’ zone te komen, neemt de Nieuw-Zeelandse premier voor het eerst in de geschiedenis deel aan een Australisch kabinetsoverleg.

De bosbranden bedreigen nu de Australische hoofdstad Canberra

Na wat afkoeling laaien de bosbranden in Australië weer op. Nu ligt de hoofdstad Canberra in de vuurlinie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden