Jaarcijfers

Dalende koers ABN Amro na presentatie van nettowinst

Kees van Dijkhuizen, topman van ABN Amro, geeft een toelichting op de resultaten van vorig jaar.Beeld ANP

Liefst zeven procent daalde ABN Amro woensdag op de beurs. De teleurstellende jaarwinst zal daar debet aan zijn.

Tegenvallende jaarwinst, een fors ­dalende koers en twee bombrieven. Niet een dag waarop de top van grootbank ABN Amro graag zal terugkijken. Over die geëxplodeerde brieven, één in Amsterdam en de ander in Maastricht, kon topman Kees van Dijkhuizen woensdag kort zijn: hij is blij dat niemand gewond is geraakt. De politie doet er nu onderzoek naar.

Olie- en energie

Nee, Van Dijkhuizen ging het in het duurzame restaurant naast het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas hebben over de jaarcijfers. Cijfers waardoor de koers tot diep in de middag met liefst 7 procent daalde. Daar zal de teleurstellende jaarwinst debet aan zijn, die vergeleken met 2018 met 13 procent daalde naar 2 miljard euro. Analisten waren vooraf optimistischer.

De winstval komt onder meer doordat beleggingen in investeringsfondsen in 2018 buitengewoon veel opbrachten en vorig jaar minder.

Bovendien moest de bank veel geld opzijzetten voor uitstaande leningen aan bedrijven waar het niet zo lekker mee gaat. Dat speelt voor ABN Amro met name in de buitenlandse olie- en energiesector. Door dalende olieprijzen beginnen die bedrijven te wankelen en de bank moet er rekening mee houden dat ze hun leningen en de rente daarop niet gaan terugbetalen. Vooral in het laatste kwartaal speelde dat: toen ging het om 314 miljoen euro aan afschrijvingen. Een jaar daarvoor was dat nog 208 miljoen.

Witwassen

En dan is er ook nog de 174 miljoen euro die ABN Amro vorig jaar heeft weg­gezet om de komende jaren aan klantonderzoek te kunnen doen. Dat is ­nodig om aan anti-witwaswetgeving te voldoen. Inmiddels heeft de bank 2000 mensen in dienst, die moeten voorkomen dat er illegaal verkregen geld door de aderen van ABN Amro stroomt. Later dit jaar moeten daar nog eens 1000 bij komen. “Dat zijn vooral jonge mensen”, zei Van Dijkhuizen. “Dat is leuk, want die zien vaak voor het eerst hoe een bank van binnen werkt.” Een poel van talent om uit te vissen voor andere functies binnen het bedrijf, denkt hij.

Intussen onderzoekt het Openbaar Ministerie of de bank zich wel genoeg heeft ingespannen om witwassen te voorkomen. Over de stand van dat onderzoek kon Van Dijkhuizen woensdag nog niets zeggen.

Kijkt het bestuur naar andere banken in Nederland of in de eurozone, dan mag het nog best tevreden zijn. Als vergelijkingsmaatstaf gebruiken banken en bedrijven graag het ‘rendement op eigen vermogen’, de nettowinst in verhouding tot het ingelegde geld dat nodig was om die winst te bereiken. “Dat is met 10 procent nergens hoger”, zei Van Dijkhuizen.

Lees ook:

Grootbanken willen persoonsgegevens uitwisselen om witwasserij tegen te gaan

Nu nog verboden maar volgend jaar misschien niet meer: grootbanken die hun klantgegevens onderling delen in hun jacht op witwasserij. Daar gaat jaarlijks 13 miljard in om.

De winst van ING keldert door de jacht op witwasserij

ING zag de nettowinst fors dalen, onder meer doordat het veel geld kwijt is aan anti-witwasmaatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden